https://pecicanews.ro/
Volum antologic cu opera poetului pecican Lucian Emandi

Volum antologic cu opera poetului pecican Lucian Emandi

În cadrul ședinței festive a Consiliului Local, care s-a desfășurat cu prilejul Praznicului de Pită Nouă, în data de 23 august, s-a lansat volumul antologic de poezie Lucian Emandi „Cântarea fiului pierdut și celelalte poeme“, apărut recent la Editura „Mirador“ din Arad.

Volumul, îmbrăcat într-o copertă minunat ilustrată de către Blazena Karkus a beneficiat de un spațiu oficial, fiindu-i salutată apariția de către edilii orașului și un special public.

A onorat această carte-document, prin scrierea prefeței, domnul Vasile Dan, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, Lucian Emandi fiind membru al acestei importante entități culturale. Prefața volumului este un material foarte bine documentat și prezintă, cu date și fapte, condiția poetului pecican/arădean în anii grei ai comunismului.

În cadrul lansării, primul invitat la microfon a fost editorul, poetul arădean Ioan Matiuț, care a răspuns cu bucurie invitației noastre. Dumnealui a prezentat structura volumului și a apreciat importanța acestuia pentru cultura pecicană și arădeană.

A urmat cuvântul ilustratoarei, artistul plastic membru al cenaclului pecican, Blazena Karkus. Dumneaei a explicat elementele redate în ilustrația copertei și paleta cromatică utilizată.

Tatiana Moș, cea care s-a ocupat de corectura materialului scris, a mărturisit auditoriului că a descoperit, cu entuziasm și admirație, profunzimea poeziei emandiene și tehnica utilizată de poet în a împleti, cu măiestrie cuvintele, arhaismele cu neologismele, astfel încât „… poezia să fie ca o casă frumos mobilată“.

Camelia Chifor, care în urmă cu zece ani a avut ideea de a iniția un cenaclu și care a propus ca numele acestuia să fie Lucian Emandi, vădit emoționată, a salutat apariția acestei integrale poetice, care va îmbogăți zestrea culturală pecicană.

Am luat, în continuare, eu, cuvântul, pentru a mărturisi motivul realizării acestei lucrări: prieteni poeți și cantautori își exprimaseră regretul de a nu găsi poemele scrise de poetul pecican. A fost momentul în care am simțit o vină a noastră că nu ne-am preocupat în a aduna poemele, pentru ca cei interesați să aibă acces la ele. Am început să lucrez. A fost dificil să adun toate cele șase volume publicate de poet pe parcursul vieții, în special să găsesc primul volum, cel editat în anul 1940 și care poartă titlul „Cântarea fiului pierdut“. L-am achiziționat, după lungi căutări, de la un anticariat din București. Au fost câteva luni de muncă, să redactez poemele în format electronic, să gândesc structura volumului, să găsesc colaboratori din rândul cenacliștilor, pentru personalizarea acestui volum al nostru. Am dorit cu înverșunare ca această carte să apară în anul în care aniversăm centenarul nașterii lui Lucian Emandi. Sunt mulțumită că s-a înfăptuit visul meu.

În completarea volumului, alături de mine, au semnat Camelia Chifor și rudele poetului care locuiesc în Pecica, povestind despre omul Lucian Emandi.

Mulțumesc, cu plecăciune, pentru susținerea acestui proiect, Primăriei și Consiliului Local, fără sprijinul acordat, apariția volumului ar fi fost mai dificilă.

Cei care sunt interesați, găsesc volumul la Biblioteca Orașului din cadrul Casei de Cultură„ Doru Ioan Petescu“.

Eugenia Ponta Pete

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )