Un nou trend turistic în „Delta Vestului”
Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului derulează, până la finalul anului, un proiect complex, care implică comunitățile de pe raza acestuia.
„Parcul Natural Lunca Mureșului are aceleași specii de păsări protejate, ca și Delta Dunării, cu excepția pelicanului. Ca urmare, se dezvoltă un nou trend turistic: observarea și fotografierea de păsări” – a punctat managerul de proiect Lucia Ursu la prezentarea ținută astăzi la Pecica.
Pentru a proteja specii precum dumbrăveanca, pițigoiul codat sau șoimul dunărean, au fost amplasate cuiburi artificiale în mai multe puncte ale parcului, care sunt monitorizate periodic de specialiști.
Tot în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare, din Planul de management aprobat, pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului și a ariilor protejate conexe”, se urmărește reconstrucția ecologică a 195 de hectare de teren afectat de specia invazivă Amorpha fruticosa.
Arbustul foios cunoscut ca și salcâm pitic este greu de eradicat, solul curățat și însămânțat necesită atenția și întreținerea continuă, în colaborare cu proprietarii terenurilor respective.
„Din cauza primăverii ploioase, lucrările nu au putut decurge conform planului, pentru că nu s-a putut intra cu utilajele. Deocamdată se lucrează la Secusigiu, dar avansăm” – a spus reprezentanta parcului.
Printre obiectivele proiectului se află și semnalizarea limitelor parcului, amplasarea de plăcuțe de semnalizare a arborilor care constituie habitat de reproducere pentru păsări, precum și de panouri de informare și prezentare.
Personalul Parcului Natural Lunca Mureșului se perfecționează permanent și organizează cât mai multe activități pentru a implica copiii.
„Am avut parte de multe grupuri de elevi din comunitățile de pe raza parcului, dar și din orașe mari, cum ar fi Timișoara, mai ales în Săptămâna Verde și vrem să dotăm Centrul de Vizitare Ceala cu echipament de realitate virtuală, pentru deveni o atracție de sine stătătoare” – a încheiat Ursu.
Proiectul cu durata de 38 de luni este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014-2020, având valoarea totală de peste 18,5 milioane de lei.