https://pecicanews.ro/
Un deceniu de folk la Pecica (GALERIE FOTO)

Un deceniu de folk la Pecica (GALERIE FOTO)

Oamenii care săvârșesc minuni, în opinia mea, sunt oameni minunați…

În zilele de 2 și 3 septembrie a.c., s-a desfășurat ediția a X-a a Festivalului Național „Folk pe pâine“ Pecica. Programat pentru a se desfășura în cadru natural, la cort, la Ferma de Bivoli, condițiile meteorologice au determinat schimbarea locației cu Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu“. Bine sau rău? N-am știut în momentul în care am luat decizia de a muta scena, sunetul, artiștii și publicul în sală, dar, concluzia a fost că am ales bine.

Primii invitați au sosit deja de joi, 1 septembrie, la Pecica: Andrei Păunescu, împreună cu Maria și Adriana, Vanghele Gogu( toți din București) și italianul Evandro Rossetti, venit de la Roma.

Prima seară de festival a fost organizată și moderată de neobositul Andrei Păunescu, cel care duce mai departe „Flacăra“ aprinsă de regretatul său tată, poetul Adrian Păunescu. I-a avut invitați pe membri ai Cenaclului: Evandro Rossetti, Emeric Imre, Magda Puskas, Cristian Buică, Vanghele Gogu, Florin Paul Camen, Walter Ghicolescu și Cristina Mardare (fiica regretatului Vasile Mardare).

Timp de 5 ore, poezia cântată, presărată cu amintiri povestite de Andrei, a ținut publicul în extaz. S-au cântat cântece mai vechi și mai noi, împreună cu sala, cu pecicani și iubitori de folk veniți din Arad, Timiș, Bihor, București, chiar din Italia (Luminița și Gelu Muscă, cei care își programează concediul în funcție de data festivalului nostru ).

La finalul serii Andrei Păunescu m-a declarat membră a Cenaclului Flacăra. (Mulțumesc, Andrei Păunescu! Sunt deosebit de onorată!)

Alături de cenacliștii pecicani au fost, ca de obicei, primarul Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov și președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, însoțit de întreaga familie, oameni dragi, care susțin încă de la prima ediție festivalul nostru, împreună cu agenți economici inimoși. A fost o seară magică, magie pe care o vom purta în suflet lungă vreme.

În cea de-a doua seară au urcat pe scenă cantautorii Adrian Mărgineanu și Dorin Pitariu (Ocru), Walter Ghicolescu, Daniel Julean și Nicoleta Brola, Monica Mihaela Cojocaru, Carmen Ifrim Săsărman, Eugenia Pete și Mircea Igrișan, Gabriela Verșan și David Husăraș. David Husăraș l-a acompaniat pe micul meu elev Ștefan Velciev, dar și Corul Liceului Teoretic„Gheorghe Lazăr“, cor coordonat de Alexandru Zaharia.

Invitații surpriză ai serii au fost membrii Ansamblului Folcloric „Păstrătorii Tradiției“ Pecica, grup coordonat de Bogdan Ponta, care au însuflețit publicul cu două suite de jocuri, din Banat și din Bihor.

Între momentele muzicale au recitat cenacliștii pecicani (emandieni): Blazena Karkus, Emanuel Gruia, Semidea Șulea, Nicoleta Suceveanu Dudaș, Tatiana Moș, Camelia Chifor, Ioan Vasile Marcu, Eugenia Ponta Pete, și poeții arădeni Petre Don și Dacian Don.

Utimul recital al serii a fost susținut de invitatul special Evandro Rossetti, venit de la Roma, unul dintre pionierii folkului românesc (Cosma Răcoare). Publicul a fost răsfățat cu piese sensibile, interpretate într-o limbă română corectă, compuse într-un registru special, bine lucrate, după priceperea Maestrului. Pentru că Maestrul a rămas la noi până marți, după festival, am avut privilegiul să-l cunoaștem, să-l apreciem și să-l îndrăgim atât ca artist, cât și ca om cu personalitate puternică, inteligent și subtil, copleșit de emoțiile amintirilor trăite în România, deschis să ne cunoască și să-și facă noi prieteni.

Finalul festivalului a adus pe scenă pe toți protagoniștii serii. Împreună am interpretat „Sfârșitul nu-i aici“(pentru că va urma ediția a XI-a, în 1 și 2 septembrie 2023.)

În holul Casei de Cultură a existat un stand cu Pită de Pecica, prin bunăvoința familiei Țigu (PalMar Vali), colaboratorii noștri vechi, cei care donează pâinile pentru toți artiștii. Astfel, doritorii au putut achiziționa vestita noastră pâine.(Mulțumim!)

A existat și un stand al Cenaclului Lucian Emandi, de unde s-au putut achiziționa cărți și albume muzicale ale artiștilor. (Mulțumim, Ionela!)

Sunetul a fost realizat de excepționalii Cosmin Harbei și Lucian Chîrlan. (Muțumim pentru profesionalism!)

Pe lângă Primăria și Consiliul Local Pecica, Consiliul Județean prin Centrul Cultural Județean Arad, au pus umărul la organizarea festivalului sponsorii: Constantin Traian Igaș, Alin Uțescu, New Story Fashion, Aurel Neidenbach, Gheorghe Tomoiagă, Attila Antal, Ferma de Bivoli, Brutăria TiaMax, Brutăria SAM, florăriile Anna Taics și Nora Cizmaș, Hotel Taverna Pecicană.

Parteneri media au fost Magic Fm, TV Arad, Pecica News (Mulțumim, Pavel Sinka!), Radio Reșița, Radio Zestrea Și Televiziunea Pecica, cea care a filmat și a transmis live pe facebook întregul festival (Mulțumim, Beatrice Moțiu și Gabi Bereș!)

Mulțumim, cu plecăciune, celor care au donat pentru festivalul nostru!

Țineți aproape, dragi iubitori de poezie și folk! Cenaclul„ Lucian Emandi“ al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu“ va continua să adune laolaltă oameni minunați!

Eugenia Ponta Pete, organizator, Director al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu“Pecica

Fotografii: Gavrilă Bereș și Dan Chipăruș

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )