https://pecicanews.ro/
Tradiţiile tornene în centrul atenţiei (FOTO şi VIDEO)

Tradiţiile tornene în centrul atenţiei (FOTO şi VIDEO)

Roadele dăruirii şi ale eforturilor depuse timp de peste zece ani pentru promovarea tradițiilor sunt recunoscute la nivel naţional şi chiar peste hotare. Este cazul Asociaţiei Pro Pir Kult din Turnu şi a echipei inimoase care stă în spatele acesteia, condusă de Piroska Tóth şi Andrei Suttyák.

Grupul de prieteni care promovează voluntar şi fără a primi orice fel de recompensă materială a devenit cunoscut în judeţ şi în regiune, dar şi în străinătate, fiind invitate la un număr din ce în ce mai mare de evenimente şi festivaluri. Astfel tradiţiile românilor, maghiarilor şi sârbilor din Turnu sunt duse mai departe şi prezentate generațiilor viitoare.

 

Material documentar internațional

La finalul anului trecut a fost postat pe Youtube materialul documentar realizat de organizaţia internațională European Network Remembrance and Solidarity (ENRS) în cadrul proiectului „In Between”. Proiectul educaţional a prezentat viaţa multietnică din mai multe zone de frontieră, printre care şi cea româno-maghiară.

Printre localităţile vizitate s-au numărat Pecica şi Turnu, fiind realizat câte un interviu în fiecare localitate. Grupul de tineri sosiţi din Rusia, Slovacia, Lituania, Spania şi România, coordonat de Gábor Danyi din Ungaria, specialist al ENRS, a stat de vorbă la Pecica cu fostul viceprimar, profesorul şi omul de cultură Nagy István, iar la Turnu cu prof. Marieta Gavra, originară din sat, lector la Catedra de Limba şi Literatura Română a Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula” din cadrul Universităţii din Szeged (Ungaria).

În jurnalul de proiect publicat pe portalul literar de limbă maghiară Litera.hu casa muzeală a „soţilor entuziaşti şi energici” este prezentată ca un obiectiv care poate fi ocolit doar cu un motiv întemeiat. „Poarta este deschisă, sălile sunt pline ochi de obiectele adunate: comodă cu zestre în sertare, război de țesut, lămpi cu petrol, iar pe masă diplome cupe şi trofee primite de gazde” – descrie coordonatorul proiectului casa din Turnu.

Odată cu sosirea primăverii, casa torneană revine la viaţă, echipa Pro Pir Kult se apucă de reparaţiile necesare şi aşteaptă numeroasele grupuri de copii şi adulţi care, cu siguraţă, vor sosi şi în acest an pentru a vedea cum au trăit înaintaşii lor cu decenii în urmă.

În luna mai la Casa Muzeală din Turnu va fi vizitată de studenţi arădeni, iar la toamnă se preconizează vizita unui grup de studenţi din Bucureşti.

 

Expoziţie fotografică etnografică

Reprezentanţii asociaţiei tornene au participat miercuri, 28 februarie, la Sala Clio a Muzeului Judeţean Arad, la vernisajul expoziţiei itinerante „Fotografia – Document etnografic”.

Aceasta  prezintă fotografii alb-negru şi color, participante și premiate în cadrul Concursului național FDE organizat anual, toamna, la Cluj-Napoca.

Printre cele 70 de imagini se află şi creaţiile fotografului arădean Nelu Scripciuc, alături de cele ale artiştilor din toată ţara, dar şi ale unui fotograf din China şi unul din Vietnam.

Una dintre imaginile arădene (foto) a fost realizată în bucătăria de vară a Casei Muzeale din Turnu, reprezentând o localnică îmbrăcată în costum popular, în timp ce prepară langoş de casă.

 

Foto: Diana Takacsova, Viorel Muscă, Nelu Scripciuc, Marieta Gavra

Partea referitoare la Turnu începe la minutul 02:30 al videoclipului:

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )