https://pecicanews.ro/
Tabără Crucea Roșie Pecica, la Moneasa (GALERIE FOTO)

Tabără Crucea Roșie Pecica, la Moneasa (GALERIE FOTO)

Un grup de elevi pecicani a petrecut două zile cu programe interesante la Moneasa.

Cei 22 de tineri implicați în programul de educație pentru sănătate și prim ajutor Sanitarii Pricepuți și în celelalte proiecte ale Subfilialei de Cruce Roșie Pecica au plecat marți la prânz spre stațiunea turistică și s-au întors miercuri seara. Ei au fost însoțiți de președinta subfilialei, Mihaela Dudaș Donică și de prof. Alexandru Zaharia, voluntar al subfilialei.

În prima zi, Mihaela Popa și Robert Sarkozi, de Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Arad au însoțit grupul într-o drumeție la Punctul de Belvedere Moneasa și la Cariera de Marmoră. Aici au fost prezentate noțiuni despre traseele turistice, escaladă, relieful carstic, orientare în teren.

Seara, s-a aprins focul de tabără și s-a  organizat un concurs de prăjit slănină, preparatele fiind jurizate, iar cele trei echipe au primit premii culinare (muștar, ketchup și doze de suc).

Atât seara cât și dimineața, prof. Alexandru Zaharia a desfășurat activități de înviorare și sportive.

Miercuri a fost o altă zi activă: s-a parcurs traseul turistic către Peștera Liliecilor și s-au discutat noțiuni de orientare cu harta, relief carstic, zona Montană Codru Moma și chiroptere.

Sebastian Românu, Carina Botlung și Bianca Botlung de la Cercetașii României, Centrul Local Phoenix Arad au pregătit activități și jocuri distractive, care au vizat încrederea de sine, colegialitatea și spiritul de echipă, având mare succes.

Aurel Wohlrapp, voluntar la Crucea Roșie Arad, le-a prezentat elevilor noțiuni despre prim ajutor medical la afecțiunile de sezon cum ar fi insolație, mușcături de insecte dar și despre necesarul de echipamente și bunuri personale care sunt de folos la o drumeție. De asemenea s-au prezentat semnificația codurilor de culori meteo.

George Poncu, membru al Clubului Sportiv de Radioamatorism Arad YO2KAM, le-a vorbit tinerilor despre acest sport, le-a arătat modul de utilizare a stațiilor radio și a busolelor.

Pe traseul de la tabăra din Moneasa, unde a fost cazat grupul, până la Peșteră Liliecilor, au fost ascunse trei sonde meteorologice, pe care pecicanii au avut misiunea de a le căuta cu receptorul de sonde, citind coordonatele GPS, toate fiind recuperate.

Alături de elevii pecicani au fost și reprezentanții Crucii Roșii Române Arad, printre care directorul Iudita Cuvineanu.

„Elevii s-au simțit foarte bine, au fost implicați, iar le final ne-au întrebat când mai mergem. Consider că a fost o acțiune foarte reușită” – a rezumat Mihaela Dudaș Donică.

Excursia a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Orașului Pecica, al Consiliului Local și al  sponsorilor locali: Tomi Impex, Parohia Ortodoxă Română Pecica I, GF Santamelia Wood SRL, Ferico, Vidanjclean M&M SRL, Claudiu Termopane, Asociația Rosal Aradensis, Radu Petrișor, Anca Tihar, Carmen Kocsik, Elisabeta Sucigan, Lidia Cardoș, Cristian Adronie și Ciprian Mogoș, cărora organizatorii sunt recunoscători.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    Complimente pentru aceasta initiativa! Elevii si-au dezvoltat abilitatile si cunostintele in urma acestor doua zile de activitati si programe interesante la Moneasa si ma bucura ca au fost implicati intr-un asemenea proiect educational. Le multumesc sponsoralorilor pentru sprijinul acordat si faptul ca au impartasit aceasta pasiune pentru toleranta si intelegere interculturala.

  • Disqus (0 )