
Situri arheologice vechi de mii de ani, evaluate din satelit și prin fotografii aeriene
Arheologii Complexului Muzeal Arad au demarat în această perioadă prima etapă a proiectului ArheoPecica, proiect ce are ca scop punerea în valoare a celei mai bogate zone arheologice din județ, cea a orașului Pecica și a localităților limitrofe.
„Sunt revizitate și reevaluate situri arheologice deja cunoscute, iar altele sunt identificate acum pe baza imaginilor satelitare, a fotografiilor aeriene, a scanărilor magnetometrice și a altor tehnologii moderne. De la nivelul solului sunt recoltate materiale care să ajute la stabilirea cronologiei obiectivelor arheologice (fragmente ceramice, unelte din piatră, etc.)” – au transmis reprezentanții muzeului arădean.
Specialiștii care lucrează la proiectul de cercetare din Pecica sunt dr. Victor Sava, arheolog expert, drd. Cristian Cireap , arheolog și Daniel Preda, desenator artistic.
Un alt obiectiv major al proiectului ArheoPecica constă în evaluarea unui întins câmp de movile funerare, situat în partea nord-estică a orașului, la ieșirea spre Arad, în apropiere de Drumul Național 7 (foto).
În imaginea transmisă de Complexul Muzeal Arad pot fi observate două situri arheologice datând din eneoliticul timpuriu (cca. 4500-4000 î.Hr.), aflate în imediata apropiere a celei mai mari necropole ale perioadei evocate din arealul intra-carpatic.
Finalitatea proiectului va consta în prezentarea tuturor siturilor arheologice din zona vizată, în cadrul unui volum dedicat.