Școala Primară nr. 1 a sărbătorit 90 de ani de la inaugurare (GALERIE FOTO)
Vineri elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Primară nr. 1 din cartierul Cocota (Deheleni) au sărbătorit 90 de ani de la inaugurarea unităţii de învăţământ.
Prof. Eugenia Pete, coordonatorul şcolii, a salutat invitaţii: Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, directorul economic al instituţiei, Gheorghina Ribovici, primarul Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov, administratorul public Monica Velici, consilierii locali Anca Chevereşan, Daniel Goldea, Vasile Chifor, preşedinta Comitetului de Părinţi, dr. Anamaria Creţ, prof. Laura Zagoni-Szabo de la Clubul Copiilor Pecica şi foşti profesori ai şcolii.
„Suntem, cei prezenți, doar o mică parte dintre aceia care, într-un fel sau altul, au o legătură de suflet cu școala noastră. Unii dintre noi ne-am desfășurat sau ne desfășurăm încă aici activitatea, unii, din acest loc au pornit pe drumul vieții, alții, și una și alta” – a spus Eugenia Pete, după care a dat cuvântul elevelor care au recitat câte o poezie.
Invitat să ia cuvântul, primarul Petru Antal a reamintit că o şcoală nu se deosebeşte prin infrastructură, ci şi prin dascăli şi rezultatele elevilor.
„Şcoala din Cocota este importantă pentru oraș și are toate elementele necesare, de la dotări până la cadre didactice foarte bune” – a spus primarul orașului.
Directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, prof. Daniel Toth a explicat că ideea de a sărbători istoria fiecărei unități aparținătoare a apărut anul trecut în cadrul unei discuții cu directorul adjunct prof. Blazena Karkus. „Întâlnirile de acest gen adună foștii absolvenți și putem depăna amintiri” – a completat.
Viceprimarul Miodrag Stanoiov și-a adus aminte cu emoție de anii petrecuți în băncile Școlii Primare nr. 1, adăugând că unitatea a format mulți oameni de nădejde în comunitatea pecicană, iar fostul senator Constantin Traian Igaș a vorbit despre relația sa apropiată cu cartier și oamenii de aici.
„Aceste întâlniri punctează foarte bine colaborarea școlii cu autoritățile, biserica și mediul privat” – a fost de părere prof. Anca Chevereșan.
Programul festiv pregătit de elevii școlii a început cu poezii recitate de elevii clase a III-a A (învățătoare: Nela Baciș), urmate de dansul umbrelelor prezentat de clasa a III-a B (învățătoare Elena Starciuc).
Elevii din clasa a II-a au prezentat apoi sceneta intitulată „Ionel și temele”, scrisă de Eugenia Pete, după care au cântat despre motivele pentru care le place școala.
Cei mai mari, copiii din clasa a IV-a, au interpretat cântece, iar, la final, două perechi de dansatori ai Ansamblului „Păstrătorii Tradiției”, foști elevi ai unității de învățământ, au prezentat o suită locală.
La final a luat cuvântul Persida Dragoș, soția regretatului profesor emerit Ștefan Dragoș (cel care a predat timp de patru decenii la Școala Primară nr. 1 și a condus-o timp de 25 de ani) lăudând calitatea educației primite aici, la fel ca și Dorina Rogojan, fostă profesoară a școlii din Cocota.
Eugenia Pete a mulțumit lui Romi Farago, fost elev al școlii, care a oferit pachete tuturor copiilor, dar și lui Gheorghe Cionca și Valer Țigu pentru că au sprijinit organizarea aniversării școlii.
Data aleasă pentru festivitate nu a fost întâmplătoare, în 23 martie împlinindu-se 95 de ani de la momentul în care școala din cartierul Deheleni a fost inițiată de către Revizorul școlar din Arad.
Construcția clădirii cu două săli de clasă şi o cancelarie a început în anul 1927, pe terenul pus la dispoziţie de primărie, inaugurarea având loc la 1 septembrie 1928. Primul dascăl care a funcționat aici a fost Gheorghe Vîrtaci.
În anul 1967, sub directoratul învățătorului Ștefan Dragoș, s-au construit încă două săli de clasă, din locuința directorului.
Numărul elevilor a început să crească, ajungându-se, în anul 1973, până la șapte clase.
Între anii 1979-1980, prin contribuția părinților, școala a mai dobândit trei săli de clasă.
După anul 2004, școala a beneficiat de lucrări de reabilitare și modernizare, conforme standardelor europene.
De-a lungul vremii, au predat la Şcoala Primară nr. 1 mulți dascăli devotați profesiei lor: Gheorghe Vârtaci, Gheorghe Mara, Dorin Pepșilă, Doina Petcu, Ilie Popian, Ștefan Dragoș, Sultănița Ponta, Gheorghe Silaghi, Olimpia Belean, Pavel Belean, Koncsek Iosif, Georgeta Zavoda, Ana Frățilă, Livia Ozdeanu, Valentina Ardelean, Emilia Sas, Gabriela Pentek, Dorina Rogojan, Liliana Dorubeț, Cristina Țițirig, Mirela Creț și mulți alții, care au funcționat mai puțină vreme aici.
În momentul de față, contribuie la educarea copiilor următorii profesori: Marinela Semlecan, Eugenia Pete, Gabriela Ionescu, Nela Baciș, Claudia Ernyi, Csilla Atimuț (suplinită în acest an de Elena Starciuc).
În cei 90 de ani de existență, şcoala a fost condusă de mai mulţi directori: Gheorghe Vîrtaci, Ilie Popian, Ștefan Dragoș, Georgeta Zavoda, Eugenia Pete, Gabriela Ionescu, în prezent aparţinând de Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”.