
Sat medieval de olari, descoperit la ieşirea din Pecica (GALERIE FOTO)
Cercetătorii au descoperit urmele unor construcţii provenind din diferite epoci cu ocazia săpăturilor realizate la ieşirea din Pecica spre Arad, în partea dreaptă, acolo unde se vor construi zone de servicii pentru tranzit.
Descărcările arheologice au început cu aproximativ două săptămâni în urmă şi sunt realizate de o echipă a Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad şi Universitatea din Leipzig.
După înlăturarea stratului de pământ superior cu ajutorul utilajelor, muncitorii încep săpăturile, iar urmele aşezărilor şi ale obiectelor sunt curăţate cu atenţie de către studenţii germani şi arheologii români.
Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca desfăşoară cercetării de mai bine de patru decenii în zona Aradului şi a Mureşului Inferior în general, lucrările de acum fiind în apropierea sitului denumit Forgaci, un ansamblul de locuinţe civile şi morminte.
„Spre surpriza noastră, majoritatea descoperirilor sunt relaţionate cu un sat medieval, de secol XI-XII, un sat de meşteri, o aşezare cu profil de olari, unde avem cuptoare şi casele meşterilor alături. Asemenea cuptoare au mai fost descoperite în zona Pecica, cu ocazia lucrărilor mari de infrastructură, la autostradă” – a explicat Dr. Adrian Ursuţiu de la institutul clujean.
Tot aici s-a descoperit o parte dintr-o aşezare de epoca fierului, din secolul XII – XIII î. Hr., precum şi locuinţe şi complexe de locuire mai vechi, datate din epoca cuprului şi câteva chiar din neoliticul timpuriu.
Lucrările arheologice sunt programate să dureze aproximativ încă două săptămâni.