https://pecicanews.ro/
„Săptămâna Patimilor”, un spectacolul extraordinar al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, la Filarmonica din Arad

„Săptămâna Patimilor”, un spectacolul extraordinar al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, la Filarmonica din Arad

Miercuri, 13 aprilie 2022, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu va susține Spectacolul Extraordinar de Paște „Săptămâna Patimilor” la Filarmonica din Arad.

Spectatorii din Arad sunt invitați să participe la o adevărată călătorie sonoră premergătoare Paștelui, prin intermediul repertoriului special ales de Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal, lucrări religioase clasice și moderne deopotrivă, pentru a reliefa cu sensibilitate periplul Mântuitorului din zilele premergătoare Învierii.

În cadrul Spectacolului Extraordinar, Corul Madrigal va interpreta atât compoziții în primă audiție românească, cât și unele dintre cele mai iubite lucrări dedicate acestei perioade, precum „Prohodul Domnului”, Arr. Nicolae Lungu, „Florilegiu bizantin”, structurat de Marin Constantin sau „Credo” din „Missa în do minor” (K427) de Wolfgang Amadeus Mozart.

De asemenea, celebrul ansamblu coral propune și trei interpretări diferite ale rugii universale „Tatăl Nostru”, despre care tradiția liturgică spune să fie rostită de credincioși de trei ori pe zi: „Tatăl nostru” de Anton Pann – în aranjamentul lui Dan Mihai Goia, „Pater noster” de Bernardino Zanetti și, în primă audiție, moderna și surprinzătoarea compoziție „Baba Yetu” de Christopher Tin, cântată în limba swahili.

Experiența emoționantă va fi îmbogățită de intervenția artistică a tinerilor actori Corneliu și Pavel Ulici, care vor completa firul dramatic al spectacolelor prin inserții ale unor texte sacre,  emblematice pentru Săptămâna Patimilor, preluate din  Evangheliile după Ioan și Matei.

De asemenea, coruri de copii din Arad, active în Programul Național Cantus Mundi se vor alătura Corului Madrigal, interpretând împreună două dintre cele mai emoționante lucrări ale spectacolului: „Prohodul Domnului” și „Florilegiu Bizantin” (fragmente), structurat de maestrul Marin Constantin.

Conceptul Spectacolului Extraordinar „Săptămâna Patimilor” include, totodată, decoruri impunătoare și o regie de lumini elaborată special pentru a amplifica emoția muzicală.

Regia și scenariul Spectacolului Extraordinar de Paște „Săptămâna Patimilor” sunt semnate de Emil Pantelimon, conducerea muzicală aparține Annei Ungureanu, iar scenografia lui Vladimir Turturica.

Biletele pot fi achiziționate de pe Bilete.ro la un cost care pornește de la 60 lei.

Evenimentul marchează sărbătoarea fundamentală a creștinătății și face parte din Turneul național „Săptămâna Patimilor”, desfășurat în orașele Arad, Timișoara, Alba Iulia și Cluj–Napoca în perioada 13 – 16 aprilie 2022.

*

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 59 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.680 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

Specializată în dirijat sub coordonarea renumiților muzicieni Marin Constantin și Ion Marin, Anna Ungureanu a susținut concerte în numeroase țări din Europa și Asia. Începând din 2014, Anna Ungureanu este doctor în muzică și dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, precum și Directorul Artistic al Programului Național Cantus Mundi, inițiat de dirijorul Ion Marin. Pe lângă impresionanta sa carieră în calitate de dirijor coral, ea este și un formator care inspiră generațiile viitoare de dirijori de cor din România, susținând periodic cursuri în cadrul Programului Național Cantus Mundi. Experiența profesională obținută în preajma fondatorului Corului Madrigal, maestrul Marin Constantin, care i-a fost mentor aproape 9 ani, o recomandă ca discipol și continuator al legendarului muzician.

Societatea Filarmonică din Arad a luat ființă în 1890, ca instituție cu programe ambițioase de concerte simfonice și cor, definitorie pentru viața muzical-culturală a orașului vremii respective. În 1948, se constituie Filarmonica de Stat din Arad, cu sediul la Palatul Cultural din Arad, un proiect grandios al arhitectului arădean Ludovic Szántay. Sala de evenimente a Palatului Cultural din Arad a găzduit recitaluri ale celor mai importante nume ale muzicii, precum Richard Strauss, Bela Bartok sau George Enescu, care a primit și titlul de Cetățean de Onoare al Aradului.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )