https://pecicanews.ro/
REPORTAJ: Vocea copiilor pecicani a răsunat la Bucureşti (GALERIE FOTO)

REPORTAJ: Vocea copiilor pecicani a răsunat la Bucureşti (GALERIE FOTO)

Sâmbătă dimineața, ora 6. În timp ce colegii lor dormeau liniștiți, zeci de copii pecicani așteptau somnoroși, cu bagaje și însoțiți de părinți, să urce în autocarul și microbuzul care urma să îi ducă pentru a reprezenta orașul și județul la cel mai mare eveniment din România dedicat corurilor școlare.

Coordonați de profesorul de educație muzicală Alexandru Zaharia și ceilalți însoțitori, cei 55 de copii și-au ocupat locurile, cei mai mici în față, liceenii pe banchetele din spate și au plecat spre București. Dacă pentru câţiva a fost prima deplasare în capitală, mare parte din coriști a parcurs drumul pentru a patra oară și știa la ce să se aștepte.

Două opriri și zece ore mai târziu grupul pecican traversa Șoseaua Kiseleff pe lângă Arcul de Triumf pentru a ajunge la cazarea pregătită de organizatori, vizavi de Romexpo, locul de desfășurare al Cantus Mundi București Fest 2018.

După prezentarea programului de către organizatori, grupul pecican a ocupat camerele rezervate la Campusul Agronomie Herăstrău al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, alături de coruri din Brăila, Craiova, Iași sau Cluj.

Seara, după cină, coriștii pecicani însoțiți de directorul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, Eugenia Pete, de profesorii Ioana Medeleanu şi Marta Balázs de la liceul pecican, de Olivia Șiclovan, președintele părinților din Corul Liceului Teoretic ”Gheorghe Lazăr” Pecica, de Daniel Zaharia, membru în echipa foto-video a corului și Pavel Sinka de la Pecica News, au plecat la o scurtă plimbare.

Au ascultat colegii lor care au cântat alături de trupa Vunk, festival debutând de joi seara cu un concert al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, apoi au vizitat Parcul Herăstrău, situat în apropiere.

Pe drum, coriştii pecicani au şi exersat şi au cântat imnul Cantus Mundi în pasajul pietonal subteran  din Piaţa Presei.

Duminică, după micul dejun, corurile reunite ale Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” și Clubului Copiilor Pecica au mers la scenă, unde au fost așteptați de coordonatorul repartizat.

Copiii s-au simțit ca niște mici vedete, având cortul lor în backstage, unde au fost așteptați cu apă, șepci, ecusoane, brățări și insigne de „artist”, fără de care nu se putea intra în perimetrul din spatele scenei.

La ora stabilită au început repetițiile, cei peste 1800 de copii din toată țara fiind împărțiți în grupuri de circa 200 pentru a cânta alături de cei peste 20 de artiști invitați, printre care soprana Felicia Filip, Smiley, Voltaj, Alexandra Ușurelu, Ducu Bertzi sau Horia Brenciu.

Încolonați după înălțime, coriștii au urcat pe scena imensă, dotată cu cea mai bună sonorizare și efecte vizuale, unde au fost așteptați de Alexandra Ușurelu, tânăra cântăreață de folk aflată în ascensiune.

Pe scenă copiii au fost coordonați și dirijați de Cezar Verlan, dirijorul second al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După un moment de respiro, a sosit Ducu Bertzi Band, cunoscutul artist aplaudând copiii pentru energia și talentul lor, în ciuda căldurii dogoritoare de pe toată durata zilei.

După șapte ani, Programul Naţional Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa 900 de coruri, în total 30 000 de copii, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de acest gen din Europa.

Ediția din acest an, cea de a doua, a festivalului a marcat și cei 55 de ani de existență ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Organizatorii au pregătit un cort cu istoria ansamblului coral, expunând și diferite ținute purtate de membri de-a lungul anilor.

Vizavi, în spațiul intitulat Simfonia Mundi, cei mici au putut încerca diferite instrumente muzicale sau cum este să dirijezi o întreagă orchestră.

Au fost prezenți magicieni, clovni, copii s-au putut vopsi pe față sau juca în piscina cu bile.

Seara, îmbrăcați la cămașă albă și pantaloni, respectiv fustă neagră, coriștii pecicani au intrat cu rutină pe scenă, iar melodiile „Când zămbești” și „Prețul corect”, respectiv „Floare de colț” și „Omul pădurii” au sunat mai bine ca la repetiții, în lumina reflectoarelor și a efectelor vizuale, fiind lung aplaudate de public.

Pentru o parte din participanții pecicani deplasarea din București a însemnat tabăra de vară de care altfel nu avea parte, aceasta fiind și una dintre ideile de bază ale Programului Cantus Mundi și ale maestrului dirijor Ion Marin, aceea de a aduce împreună copii din toate categoriile sociale, sub semnul muzicii.

Publicul a crescut constant, în momentul urcării pe scena amplasată la umbra clădirilor de birouri din jur copii pecicani au avut parte de o audiență numeroasă.

 „Am progresat constant şi sunt mulţi copii talentaţi în Pecica. Ne bucurăm de sprijinul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin programul Cantus Mundi reprezentat de doamna Anna Unugreanu și domnul Cezar Verlan, dirijorii corului, conducerii liceului reprezentat de domnul profesor Daniel Toth și doamna profesor Blazena Karkus, dar şi de cel al autorităţilor locale, mai ales a domnului primar Petru Antal şi a domnului viceprimar Miodrag Stanoiov, fără de care aceste deplasări (care sunt în afara programului Cantus Mundi) nu ar putea avea loc. Mulţumesc părinţilor pentru încredere, precum şi firmei de transpost Assistauto reprezentată de domnul Nicolae Neamț, care dă dovară, de fiecare dată, de profesionalism” – a concluzionat prof. Alexandru Zaharia, coordonatorul şi dirijorul corurilor reunite pecicane.

La capătul unei călătorii de 12 ore, elevii pecicani au revenit la Pecica cu gândul la următoarea deplasare. Calendarul lor conține deja mai multe invitații, iar coordonatorul lor vrea să participe la mai multe concursuri, un pas firesc în scurta istorie a corurilor reunite din Pecica.

 

Fotografii: Laurenţiu Frişan şi Pavel Sinka

 

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )