
Pecicanii sunt chemați astăzi la vot
Astăzi între orele 7 – 21 cetățenii români cu drept de vot sunt aștepți la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și Referendumul naţional.
Atât pentru alegerilor europarlamentare, cât și pentru referendum, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare și în același interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», dar pe buletine de vot separate.
Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.
Pecicanii au început să meargă la vot, cei mai conștiincioși fiind prezenți imediat după deschiderea secțiilor, următorul val de votanți fiind așteptat la orele prânzului.
Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente.
Ca de fiecare dată, cetățenii din orașul Pecica și cei din satele aparținătoare vor fi așteptați la secțiile de votare amenajate la: Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”, fosta cantină IAS, Primăria Orașului Pecica, Școala Primară nr. 1 (Cocota), fosta Școală Primară nr. 2 (Zagoni, de pe strada 401), Școala Primară nr. 3 (de pe strada 1 – DN7), biroul din Turnu al Primăriei Orașului Pecica și grădinița din Sederhat.
Alegătorii arondați la o secție de votare nu își pot exercita dreptul de vot la o altă secție de votare din aceeași unitate administrativ-teritorială.
Pentru alegerile europarlamentare votanții vor primi un buletin de vot pe care apar 16 candidați.
Poziţia nr. 1 – Partidul Social Democrat
Poziţia nr. 2 – Alianţa 2020 USR Plus
Poziţia nr. 3 – Partidul PRO România
Poziţia nr. 4 – Uniunea Democrată Maghiară din România
Poziţia nr. 5 – Partidul Naţional Liberal
Poziţia nr. 6 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE
Poziţia nr. 7 – Partidul PRODEMO
Poziţia nr. 8 – Partidul Mişcarea Populară
Poziţia nr. 9 – Partidul Socialist Român
Poziţia nr. 10 – Partidul Social Democrat Independent
Poziţia nr. 11 – Partidul România Unită
Poziţia nr. 12 – Uniunea Naţională pentru Progresul României
Poziţia nr. 13 – Blocul Unităţii Naţionale BUN
Poziţia nr. 14 – Gregoriana-Carmen Tudoran
Poziţia nr. 15 – George-Nicolae Simion
Poziţia nr. 16 – Peter Costea.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți.
În cadrul referendumului se vor primi două buletine de vot separate, fiecare urmând să fie introdus în urna stabilită.
Buletinele de vot vor conține câte o singură întrebare, cu variantele de răspuns DA sau NU. Întrebările sunt următoarele:
„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Există urne de vot distincte pentru fiecare scrutin în parte.
După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și îl introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Dreptul de vot se exercită în baza unui act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate.
Pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Institutul Național de Statistică, asigură implementarea şi operaționalizarea Sistemului informatic.
La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Acesta va înscrie codul numeric personal ale alegătorului în sistem.
Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Pecica stă toată ziua la dispoziția cetățenilor pentru eliberarea de noi cărți de identitate în vederea exercitării dreptului la vot.