Dialoguri româno-chineze: profesori și studenți pecicani în cea mai populată țară a lumii
Simpozionului internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost organizat, pentru prima dată în istoria sa de șapte ani, în afara municipiului.
Gazda a fost orașul cu cele mai multe legături cu Republica Populară Chineză (RPC), ocazie cu care s-au împărtășit experiențe și relații personale ale unor pecicani despre îndepărtata țară.
Dansuri, picturi, lucrări
Evenimentul de tradiție a adus oaspeți de seamă în orașul nostru: doamna Zhao Li, consilier pe probleme culturale al Ambasadei Republicii Populare Chineze la București și domnișoara atașat Chen Shuyi. Diplomații au venit însoțiți de corespondentul șef în România al Agenției de presă Xinhua (China Nouă), Chen Jin și de reporterul Lin Huifen.
La sosirea în oraș, musafirii au vizitat Grădinița cu Program Prelungit nr. 2, unde grupa mijlocie A, pregătită de educatoarele Tatiana Moș și Alexandra Tania Chirea, au prezentat un dans popular chinezesc și unul românesc.
Pe holul sălii festive a Primăriei Orașului Pecica a fost amenajată expoziția „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză”, cu lucrări ale artiștilor plastici pecicani Blazena Karkus și Florin Moș (Noni) și ale elevilor Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica.
Simpozionul, care s-a desfășurat în sala festivă, a constat în prezentarea lucrărilor pregătire de 27 de profesori și elevi ai Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica.
Foarte variate ca temă, de la istoria dinastiei Han, la gastronomie, științe și invenții chineze, acestea se vor regăsi într-un volum care va apărea în primăvară.
Rolul de gazdă i-a revenit, alături de primarul Petru Antal și viceprimarul Miodrag Stanoiov, doamnei prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, președintelui Iustin Cionca și vicepreședintelui Ionel Bulbuc de la Consiliul Județean Arad
„Doamna Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei, este la prima ieșire după pandemie, ceea ce înseamnă enorm pentru noi şi pentru Pecica. Îl invităm pe domnul ambasador la Arad, iar rugămintea mea este să viziteze şi Pecica, unde funcționează primul Club Pro-China din țară” – a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț.
Evenimentul a fost organizat de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, împreună cu Primăria Orașului Pecica și Consiliul Local Pecica, Clubul Pro-China Pecica şi Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica.
Pecicani în China
În deschiderea simpozionului, a luat cuvântul pecicana Diana Brade, care a predat în Republica Populară Chineză (RPC).
„În anul 2016 am participat la Confucius Summer Camp, în cadrul căreia am vizitat mai multe orașe din China” a spus ea.
Cu această ocazie, a a fost invitată să predea la Universitatea de Științe și Tehnologie Zhejiang din orașul Hangzhou, cu aproape 12 milioane de locuitori.
„A fost o idee aproape nebunească, după care mi s-a prelungit contractul cu 2 ani. Mă bucur că am reușit să am o astfel de experiență și am cunoscut cultura, gastronomia, totul” – a încheiat tânăre profesoară.
Patricia Batki a studiat la Universitatea Strasbourg și a petrecut un semestru la Beijing, după care a absolvit masteratul la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale.
Ea a fost vizitată în China de familia ei, despre experiența de turist a vorbit la seminar prof. Liliana Batki.
„Totul este la un nivel mai mult grandios decât la noi sau în Europa. Vă recomand, dacă aveți ocazia, să vizitatați această țară” – a spus ea.
A luat cuvântul și Yang Yang, prima profesoară de limbă chineză din Arad de după pandemie, care locuiește în Pecica. „Îmi place orașul și mi-aș dori să putem organiza activități comune la nivel local”.