https://pecicanews.ro/
Parcul Cooperării româno-maghiare, la Pecica şi la Gyula (GALERIE FOTO)

Parcul Cooperării româno-maghiare, la Pecica şi la Gyula (GALERIE FOTO)

25 de stejari, 25 de platani, 25 de castani şi 25 de tei au fost plantați la Ferma de Bivoli în cadrul evenimentului anual organizat de Programul Interreg V-A România-Ungaria, reprezentând tot atâtea proiecte transfrontaliere derulate cu succes în ultimii ani de administrațiile locale din cele două ţări.

Evenimentul din acest an este intitulat „Iniţiativa Verde” şi are loc, la o zi distanţă, în oraşele Pecica din judeţul Arad şi Gyula, din judeţul Békés (Ungaria).

„Programul propune acțiuni cu impact sustenabil asupra comunităților din regiunea de frontieră, acțiuni care generează valoare adăugată și au potențial replicabil. În acest an, sărbătorim împreună natura prin plantarea de copaci, contribuind în acest fel la o calitate mai bună a vieții generațiilor viitoare” – transmit organizatorii.

La eveniment a participat Roxana Racoviţă, șefa Autorității de Management pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria din cadrul Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Monica Terean, şefa Secretariatatului Comun al programului,  Livia Banu, directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Granița România-Ungaria (BRECO), alături de mai mulţi colegi.

Invitaţii evenimentului au fost Excelenţa Sa Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad,  Petru Antal, primarul oraşului Pecica, primarul oraşului Curtici, Bogdan Ban, primarul comunei Socodor, Ioan-Dimitrie Jura şi specialişti pe proiecte europene din administraţiile celor trei localităţi, precum şi de la CJA.

„A planta o pădure este un gest de responsabilitate, dar şi de încredere faţă de generaţiile viitoare” – a spus ambasadorul, vorbind despre relaţia strategică cu Ungaria şi programele transfrontaliere derulate în exerciţiul financiar care se va încheia anul viitor.

Primarul Petru Antal a mulţumit organizatorilor pentru că au ales Pecica.

„Fondurile europene sunt importante pentru noi: în ultimii 13 ani am depus 13 proiecte, din care am câştigat 11, chiar locaţia în care ne aflăm fiind construită printr-un proiect transfrontalier cu o localitate din Ungaria” – a explicat primarul Petru Antal.

Iustin Cionca a rememorat faptul că a făcut cunoştinţă cu proiectele transfrontaliere pe vremea în care era primar la Pecica. „Nu <<iertăm>> nicio oportunitate de finanţare europeană, avem o echipă foarte bună la Consiliul Judeţean, în frunte cu doamna Chiricheu, prezentă aici” – a spus acesta.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, Stefanik András, a lăudat iniţiativa plantării de arbori şi a spus că vor sprijini întotdeauna proiectele care au ca scop protejarea mediului şi sustenabilitatea.

La finalul programului, musafirii au făcut turul Fermei de Bivoli, aflând detalii despre investiţia realizată din fonduri europene obţinute în colaborare cu oraşul maghiar Mórahalom.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este implementat în perioada 2014-2020, continuând finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-ungară, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )