Obiceiurile de Crăciun, păstrate printr-un proiect cu fonduri europene (GALERIE FOTO)
În cadrul proiectului intitulat „Tradiţii în timp şi peste graniţă”, derulat împreună cu oraşul Mórahalom din Ungaria, cu finanţare de la Uniunea Europeană, au avut loc mai multe activităţi în ambele oraşe cu scopul de a păstra obiceiurile populare specifice sărbătorilor de iarnă.
Expoziţie de Crăciun
Un grup de elevi pecicani a fost prezent, de Sfânta Lucia (13 decembrie în calendarul catolic), în oraşul maghiar situat dincolo de Szeged pentru a învăţa împreună cu colegii lor de acolo despre obieceiurile specifice zilei şi perioadei, cum ar fi prevestirea recoltei din mărimea grâului planta în această zi sau „calendarul de ceapă”.
Câteva zile mai târziu, elevii Şcolii Gimnaziale nr. 2 au prezentat, pe holul principal al unităţii de învăţământ, o expoziţie cu decoraţiuni tradiţionale şi moderne de Crăciun.
Ornamentele au fost realizate de cei mici, coordonaţi de doamnele învăţătoare, din hârtie, ghips, fructe uscate etc.
Expoziţia a fost deschisă de primarul Petru Antal şi directorul şcolii, prof. Bacsilla Eszter.
Sărbătorile nu pot fi complete fără bucatele tradiţionale, motiv pentru care elevi de la ambele secţii ale şcolii (română şi maghiară) au preparat turtă dulce, coarde şi chifle cu gem de casă, îndrumaţi de învățătoare şi de doamnele de la Asociaţia Culturală a Minorităţilor din Pecica.
Elevii au învăţat practici din bucătărie şi s-au simţit foarte bine, rezultatele muncii lor fiind degustat cu nerăbdare.
Betleem viu
Prezentarea scenei naşterii Mântuitorului cu personaje şi animale vii, în Ajunul Crăciunului, are deja o tradiţie în oraşul Pecica.
Primii actori au provenit din rândurile Asociației Maghiare de Tineret, cu ani în urmă, iar din anul 2016 membrii Asociației Culturale a Minorităților din Pecica şi-au asumat efortul organizării.
Ediţia din acest an a fost posibilă ca parte a proiectului „Tradiţii în timp şi peste graniţă” şi s-a desfăşurat toată după-masa şi seara Ajunului Crăciunului, pe spaţiul verde din faţa sediului Primăriei Oraşului Pecica.
Vremea a fost favorabilă Betleemului viu, „actorii” fiind membrii asociaţiei organizatoare şi tineri de la Asociația Ansamblul Folcloric „Păstrătorii Tradiției”, cu schimbul.
Nu au lipsit nici colindătorii: membrii Cenaclului „Lucian Emandi”, grupa mijlocie „Căsuța piticilor” de la Grădinița cu Program Prelungit (coordonaţi de doamnele educatoare Tatiana şi Alexandra Tania Moş), corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” (dirijat de prof. Alexandru Zaharia), copii din Sederhat, alături de prof. Alexandra Ponta, precum și corul Parohiei Ortodoxe Române Pecica I, alături de preotul paroh Radu Kosztner.
Pecicanii au fost prezenţi în număr mare, ei fiind serviţi cu ceai cald, iar cei mai încântaţi au fost copiii, care au mângăiat măgăriţa şi oile din ţarcul din faţa ieslei.