https://pecicanews.ro/
O tânără pecicancă promovează cetățenia activă și predă limba engleză în Spania

O tânără pecicancă promovează cetățenia activă și predă limba engleză în Spania

Cristina Boja (foto, dreapta) are 25 de ani, este absolventă a Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, a studiat Relații Internationale și Studii Europene la Universitatea de Vest din Timișoara, iar din luna octombrie a anului trecut lucrează pentru Erasmus Student Network în orașul spaniol Santander.

A început să se implice în diferite proiecte încă de pe vremea liceului și îi place să descopere mereu locuri noi, motiv pentru care a aplicat pentru cel mai mare program al Uniunii Europene pentru educație, formare profesională și tineret, Erasmus.

A fost selectată și a studiat la Universitatea din Padova, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din lume.

„După ce am devenit licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, am decis să urmez un program masteral în limba engleză, numit International Development and Mangement of Global Affairs. Totodată, am decis să aplic pentru cea de-a doua mobilitate internațională de studii Erasmus+, în Santander, Spania” – povestește Cristina.

Pe durata șederii în capitala regiunii Cantabria, de pe coasta de nord a Spaniei, ea s-a implicat mult în ceea ce înseamnă activism civic, evenimente inclusive dedicate tuturor și în politici publice.

Fiind una dintre puținii studenți români înSantander, Cristina a început să colaboreze cu  Erasmus Student Network, o organizație pan-europeană a studenților, care promovează schimburile de experiență și mobilitatea.

În scurt timp ea a devenit ambasadorul studenților din Europa de Est în relația cu Federația Spaniolă de studenți Erasmus.

„Datorită muncii mele, atât la nivel local, cât și regional, am avut ocazia de a colabora cu guvernul regional pentru promovarea programului Erasmus în rândul tinerilor elevi. În tot acest timp, în paralel am lucrat cu Amnesty International, organizând evenimente, campanii destinate drepturilor omului și toate acestea mi-au creat drumul către oameni care m-au făcut să îmi repoziționez tot sistemul de valori și idei” – mărturisește ea pentru Pecica News.

După terminarea stagiului Erasmus, pecicanca s-a întors în țară pentru a-și susține disertația. A ales un subiect foarte interesant, pe care a avut ocazia să îl documenteze personal în orașul spaniol unde a lucrat.

„Paramilitarismul în Columbia. Studiu de caz: Asesinarea liderului social Carlos Pedraza – este o lucrare foarte importantă pentru cariera mea, fiind un subiect delicat, cu informații de caracter confidențial, pentru care am muncit din greu, împreună cu fratele lui Carlos, Gustavo Pedraza, care în momentul de față se află în programul european de protecție a martorilor și pe care l-am întâlnit în ianuarie 2018 în Santander. A venit în vizită și ne-a destăinuit povestea impresionantă a fratelui său și cum, până acum, moartea sa a rămas un caz nepedepsit, rezultat al ineficienței autorităților competente” – exlică Cristina Boja.

La întoarcerea în Spania, tânăra a început să lucreze cu ESN în diferite proiecte, cum ar fi Eureca+, care promovează cetățenia activă, identitatea europeană, drepturile umane și  informarea tinerilor despre alegerile europene.

Prin proiect s-a încercat integrarea locală a studenților Erasmus aflați în Santander.

S-a început cu o dezbatere cu studenți din Germania, Polonia, Italia, România, Franța etc. despre viitorul UE, au urmat workshop-uri pe mai multe teme, în diferite limbi, dedicate elevilor, Cristina fiind coordonatorul celui despre cetățenia activă și instrumentele europene de integrare.

În paralel, s-a promovat constant importanța votului în diferitele universități din regiune, s-a discutat despre însemnătatea culturii în Uniunea Europeană, dar și despre modul în care cultura combate diferențele lingvistice, religioase.

Pe plan politic, proiectul beneficiază de deschiderea legislaturii Comunității Autonome Cantabria, prin președintele Parlamentului regional, María Dolores Gorostiaga Saiz.

„Întâlnirea cu dumneaei s-a întâmplat de curând și am avut parte de o adevărată lecție de amabilitate, politică și cultură. Am vorbit despre poziția partidelor politice la nivel regional, în integrarea europeană și, nu în ultimul rând, care ar fi deficitele europene la nivel de regiune autonomă” – a rezumat tânăra.

Proiectul la care lucrează și Cristina a fost nominalizat pentru Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni, distincție oferită anual de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen (Germania) pentru proiecte realizate de tineri, pentru tineri, care demonstrează o participare activă la dezvoltarea Europei.

Câștigătorul ales de juriu va fi premiat în 8 mai în prezența unor personalități importante, invitatul galei din acest an fiind secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU),  António Guterres.

În ceea ce privește cariera personală, Cristina Boja va candida pentru postul de Head of Mov´in Europe, responsabil pentru organizarea de evenimente legate de Uniunea Europeană, politici educaționale, realitatea politică și integrarea studenților, precum și combaterea diferitelor stereotipuri, menținând contactul constant cu studenții Erasmus aflati în orașul Santander.

„Pe lângă toate acestea, îmi petrec timpul cu mulți studenți și copii zvăpăiați, fiind profesor de limbă engleză la o academie de limbi străine cunoscută sub numele de Diderot Education” – încheie tânăra pecicancă.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )