Nouă ani de spirit emandian (GALERIE FOTO)
Membrii Cenaclului Lucian Emandi al Casei de Cultură au sărbătorit nouă ani de existenţă într-un cadru extins, alături de zeci de pecicani, precum şi musafiri din Arad şi din alte localităţi ale ţării, într-o atmosferă familială şi caldă.
Seara de sâmbătă, 16 februarie, a trecut sub semnul lirei, cu poezie şi muzică folk, spectacolul aniversar începând la ora 18.
Eugenia Ponta Pete a salutat pe toţi cei prezenţi şi le-a mulţumit pentru că au rupt din timpul lor preţios pentru a aniversa alături de membrii de cenaclu, amintindu-l pe preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, directorul Centrului Cultural Judeţean, Ionel Bulbuc, primarul Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov, cetăţeanul de onoare Constantin Traian Igaş, consilierii locali Ciprian Băguţ şi dr. Vasile Chifor, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, prof. Daniel Toth şi directorul adjunct prof. Blazena Karkus, profesorii universitari dr. Anton Ilica şi Floarea Cândea.
Spectacolul a fost deschis de corul liceului pecican, dirijat de prof. Alexandru Zaharia, care a cântat împreună cu artistul arădean Nelu Pitic.
A început prima parte a serii, în care membrii cenaclului pecican au recitat creaţii proprii şi au cântat. Primul a urcat pe scenă cel mai nou membru: Philippe Denhery, care a recitat în limba franceză, traducerea poemului fiind citită de Camelia Chifor.
A urmat un moment muzical cu tânărul folkist arădean Raul Nica, care a interpretat melodii ale formaţiei Phoenix, dar şi o poezie a Eugeniei Ponta Pete, pusă pe muzică de el.
A recitat apoi Semidea Şulea, Ludmila Starciuc a cântat acompaniată la chitară de Mircea Igrişan, Blazena Karkus a citit o poezie dedicată nepoatei ei, iar Adrian Borcea şi-a etalat, încă o dată, talentul muzical.
Şirul cenacliştilor a fost completat de Nicoleta Suceveanu Dudaş, Emanuel Gruia, cântăreaţa Gabriela Verşan (care, acompaniată de Mircea Igrişan, a cântat versurile unor poezii scrise de Camelia Chifor şi Eugenia Ponta Pete), Tatiana Moş, Ioan Vasile Marcu şi Eugenia Ponta Pete, care a recitat, după care a cântat, acompaniată de Mircea Igrişan la chitară şi Alexandru Zaharia la orgă.
Nelu Pitic a interpretat câteva piese la chitară, împreună cu fiul său, Andrei.
40 de participanţi la Festivalul-Concurs de Poezie „Emandiana”
În cea de a doua parte a spectacolului a avut loc premierea câştigătorilor ediției I a Festivalului-Concurs de Poezie „Emandiana”, organizat în memoria poetului pecican Lucian Emandi, patronul spiritual al cenaclului pecican.
Succesul primei ediţii a fost neaşteptat de mare: peste 40 de poeţi din toată ţara s-au înscris la cele două secţiuni ale concursului.
Pentru un clasament cât mai obiectiv, juriul a fost format din toţi membrii cenaclului, la secţiunea I (dedicată celor cu vârsta cuprinsă între 14-21 ani) fiind declarată câștigătoare Anne-Marie Szaniszlo din Caransebeș, urmată de Melinda Moștior din Arad şi Cristina Mihaela Botâlcă din Gruiu (Ilfov).
La cealaltă secţiune clasamentul a fost următorul: locul 1 – Mihaela Hură (Dorohoi), locul 2 – Carina Ienășel (Arad), iar locul 3 – Luminița Zaharia (București)
Mențiune au primit Mihaela Aionesei (Târgu Secuiesc), Mirela Alexa (Arad) şi Carmen Tania Grigore (Brașov).
Cinci dintre câștigători au fost prezenţi în sală, printre care şi profesoara Mihaela Hură, autoarea a două volume de poezii, ea transmițând salutările Asociaţiei Integritas din municipiul Dorohoi (Botoşani), care organizează (şi) concerte de folk, după care a recitat o poezie scrisă de Lucian Emandi când poetul avea 19 ani.
Anne-Marie Szaniszlo din Caransebeș, cea mai bună la secţiunea 1, a recitat o creaţie din volumul propriu, după care a cântat la chitară.
Cea de a treia şi ultima parte a spectacolului aniversar a constat într-un miniconcert al artistului clujean Emeric Imre. Cunoscutul cantautor a interpretat melodii de pe cel mai recent album (care a putut fi achiziționat pe hol, alături de volumele cenacliştilor pecicani), dar şi piese celebre, cum ar fi Nebun de Alb sau Noapte de unul singur, fiind îndelung aplaudat de public.