https://pecicanews.ro/
Lira și pita de Pecica, la Viena (GALERIE FOTO)

Lira și pita de Pecica, la Viena (GALERIE FOTO)

Ziua de 24 Ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române, a fost sărbătorită şi la Viena, în cadrul unui program de patru ore organizat de RadioTV Unirea și Cercul Cultural Româno Austriac „Unirea”, în colaborare cu Opera Senger Studio Viena și Parohia Românească Greco-Catolică „Sfântul Gheorghe” Kagran-Viena.

Serata cultural-evocativă a fost deschisă de părintele Ovidiu Pintea și de managerul postului RadioTV Unirea din Austria, Ioan Godja, care i-au salutat pe cei prezenţi în sala culturală a parohiei şi au prezentat programul.

Col. (r) dr. ing. Constantin Avădanei a conferențiat despre istoria şi însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859, după care a urmat un concert omagial coordonat de dr. Theodore Coresi, cu solişti din mai multe ţări şi opere cunoscute, de la Mozart, Verdi, Bizet la S. Nichifor.

Programul din capitala austriacă a cuprins şi recitalurile unui grup de patru artişti din Pecica şi din Arad.

Segmentul „Emoție de iarnă” a fost un buchet bine ales de 14 piese folk, în interpretarea poetei pecicane Eugenia Ponta Pete şi a cantautoarei Mihaela Monica Cojocaru.

„Primirea a fost extraordinară, am trăit momente de neuitat împreună cu toți membrii grupului arădean, constituit prof. Floare Cândea, reprezentând cu onoare Pecica și Cenaclul „Lucian Emandi”. Spectacolul s-a încheiat cu Hora Unirii care ne-a prins pe toți într-un mare cerc.

Am mai cântat și după încheierea evenimentului, alături de românii noștri stabiliți la Viena, am împărtășit impresii și trăiri unice.

Mulțumim pentru includerea noastră în acest important eveniment, d-nei Cândea, neobositului Ioan Godja, care a prezentat atât de frumos impresiile de la Pecica, apreciind administrația orașului nostru și simbolul Pita de Pecica” – a rezumat programul directorul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” din Pecica, managerul managerul postului RadioTV Unirea fiind prezent la spectacolul de toamnă al cenaclului pecican.

La propriu si la figurat, Pecica și-a adus brandul local a Viena, „Pita de Pecica” fiind oferită cu vin, simboluri bisericești, vin și pită, sub forma de Mir, atât ca recompense artiștilor cât și spre degustare în timpul Agapei frățești care a urmat după încingerea unei Hore a Unirii.

La final de „Festkoncert” au fost oferite diplome omagiale, în limbile română și engleză, precum și o plachetă însemnând Palatul Cultural din Arad, acolo unde au concertat nume mari de muzicieni.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )