https://pecicanews.ro/
Laureat pecican al premiilor „Marin Constantin” (GALERIE FOTO)

Laureat pecican al premiilor „Marin Constantin” (GALERIE FOTO)

Săptămâna trecută, Palatul Cercului Militar Național a găzduit Gala „Madrigal 58”, eveniment care a marcat 96 de ani de la nașterea maestrului Marin Constantin, fondatorul celebrului ansamblu, 58 de ani de activitate neîntreruptă a Corului Madrigal și 10 ani de la inițierea Programul Național Cantus Mundi.

Din cauza măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, evenimentul s-a desfășurat în cadru restrâns, cu participarea unor personalități ale vieții culturale, diplomați și foști madrigaliști.

În acest public select a ocupat loc și prof. Alexandru Zaharia, dirijorul Corului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica și consilier local.

 „A devenit o tradiție anuală ca la începutul primăverii să onorăm moștenirea fondatorului Corului Madrigal, maestrul Marin Constantin și, de asemenea, personalitățile și instituțiile din lumea culturală sau educațională care ne însoțesc și ne sunt alături în călătoria noastră de aproape 58 de ani și a celor 10 ani de când Programul Național Cantus Mundi este în România” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. 

Spectacolul, care s-a desfășurat în spațiul încărcat de istorie și simbolism al Sălii de Marmură a Palatului Cercului Militar din București, a inclus decernarea Premiilor „Marin Constantin” și Concertul aniversar al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu.

Printre cei trei laureați se află și dirijorul și fondatorul corului pecican, sufletul mișcării corale pecicane și un organizator activ de evenimente, fizice și, mai nou, virtuale, cum ar fi Concursul Online Internațional de Interpretare „Muzica ne poate uni”.

 „Mă bucur să fiu în această seară în acest loc minunat, la Gala Madrigal! Mulțumesc pentru invitație și pentru premiul acordat! A fost o seară deosebită, cu un concert extraordinar și cu emoții foarte mari. Mă bucur foarte mult pentru relația pe care o am cu Madrigalul, este o experiență unică. Sunt trei ani de când colaborăm și sunt mândru să fiu parte a Programului Național Cantus Mundi, împreună cu corurile pe care le coordonez! Mult succes și viață lungă Corului Madrigal!” – a declarat Alexandru Zaharia, premiat alături de Constantin Arvinte, reputat compozitor, dirijor și folclorist și de Cristina Verona Tobi, managerul Muzeului Național de Artă al României.

Premiul „Marin Constantin” este o distincție instituită în 2019 în memoria legendarului muzician Marin Constantin, creatorul Corului Madrigal, care onorează inestimabila sa moștenire culturală, precum și viziunea sa de mentorat și de popularizare a cântului coral în rândul tinerei generații.

Repertoriul special selectat de dirijorul principal al Corului Madrigal, Anna Ungureanu, pentru Concertul aniversar din cadrul Galei „Madrigal 58” a fost alcătuit din lucrări din creația universală și românească de secol XX.

„Sărbătorim și anul acesta Madrigalul și pe Maestrul său, Marin Constantin. Este o moștenire extraordinară, care ne îndeamnă ca de la an la an să aducem repertorii noi, alese cu sensibilitate și armonie, așa cum este și programul de astăzi. Este o bucurie pentru noi că, iată, putem susține acest concert într-o vreme în care concertele nu se pot desfășura cu public numeros, dar sperăm că cei care ne urmăresc online să aibă aceeași bucurie cu cei care sunt alături de noi aici, în sală. La mulți ani, Madrigal! La mulți ani tuturor madrigaliștilor de pretutindeni!” – a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

Dirijoarea și-a sărbătorit ziua de naștere prin eveniment, ocazie cu care o parte din membrii Corului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica i-a pregătit o înregistrare.

Filmarea a fost realizată pe scena Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” și include, pe lângă tradiționalul „La mulți ani”, piesele Mă luai, luai” și „Foicică de ciper”, care pot fi vizionate pe Youtube, AICI.

Foto: Facebook/Madrigal, Alexandru Zaharia

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )