https://pecicanews.ro/
Lansare de carte și spectacol aniversar, în Săptămâna Poeziei (GALERIE FOTO)

Lansare de carte și spectacol aniversar, în Săptămâna Poeziei (GALERIE FOTO)

Ziua Mondială a Poeziei se sărbătorește anual în data de 21 martie, moment precedat și urmat la Pecica de programe cu și despre creația lirică.

„Așteptările” Doinei Nicolăiță

Profesoara şi poeta Doina Adriana Nicolăiță și-a lansate cel de al patrulea volum personal chiar de ziua ei de nume, duminică, 19 martie.

„Autoarea recreează limba așa cum doar poezia adevărată poate, cuvintele simple apar nou-nouțe ca semnificație” – a caracterizat volumul poetul Vasile Dan, președintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, considerând că poeta nu continuă volumul precedent, ci merge pe „voce care merită continuată”.

Volumul conține poezii simple, deloc artificiale, dar profesoara pecicană recreează limba „așa cum doar poezia adevărată poate”.

Editorul volumului, Ioan Matiuț, a spis că Pecica este a doua localitate după Arad ca și activitate culturală, unde există un grup de artiști, din care „încep să iasă vârfurile”.

„E o evoluție clară față de volumul precedent: În Așteptările nu mai e lupta dintre profesoară și poetă, aici merge până la capăt” – a fost de părere directorul Editurii Mirador.

Volumul are o prezentare grafică ingenioasă a valorosului grafician Iosif Stroia.

Programul a început cu un moment de muzică clasică, prezentat de Mezzo Cvartet din Arad, iar după alocuțiuni au recitat din volum cele două fiice ale poetei, Aniela și Elida, precum și poetele Eugenia Pete, cea care a avut rolul de moderator, Blazena Karkus, Tatiana Moș.

Primarul Petru Antal a spus că așteptările au fost mari față de volumul acesta, dar au meritat, viceprimarul Miodrag Stanoiov completând că Doina Adriana Nicolăiță scrie „poezie cultă, care merge la suflet”.

 „Cel mai important lucru este ca de ziua mea să fim împreună, să ne bucurăm împreună, să gustăm din emoție, să trăim un pic de poezie” – a concluzionat autoarea, citind un poem din viitorul ei volum, aflat în lucru.

La final s-a ciocnit cu șampanie, iar poeta a semnat volumele celor prezenți.

13 ani de cenaclu pecican

Săptămâna Poeziei la Pecica s-a încheiat cu un spectacol complex, organizat sâmbătă după-masă, cu ocazia aniversării a treisprezece ani de activitate a Cenaclului „Lucian Emandi”.

Publicul adunat la Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu” a fost salutat de Eugenia Ponta Pete, programul fiind deschis de Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, condus de prof. Alexandru Zaharia.

Au cântat și „Fluturașii” clasei a II-a de la Școala Primară nr. 1 din Cocota, pregătiți și acompaniați la chitară de Lucian Gevelegian

După cum spectatorii s-au putut obișnui deja, membrii cenaclului pecican au recitat din creații proprii, cu momente muzicale intercalate.

Pe scenă au urcat: Blazena Karkus, Tatiana Moș, Nicoleta Suceveanu Dudaș, Semideea Șulea, Doina Adriana Nicolăiță, Ioan Vasile Marcu, Emilian Gruia, Dacian Don, Gabriela Verșan, Monica Mihaela Cojocaru, Lucian Gevelegian, Florian Jianu.

La aniversarea activității cenaclului au luat cuvântul primarul Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov, autoarea Florica R. Cândea (Salon Gutenberg), prof. univ. dr. Anton Ilica.

În cadrul programului au fost premiați și câștigătorii celor două secțiuni a Festivalului-concurs de poezie Emandiana: dintre 65 de participanți din toată țara, la secțiunea I (sub 21 de ani) cea mai bună a fost domnișoara Clara Georgiță, urmată de Maria-Antonia Vlad și Iirsz Kovacs, iar la secțiunea II doamna Adina Matei, urmată de Delia-Smaranda Terțan, Flaviu-Claudiu Mihali. Mențiune au primit pecicanca Florica Steluța Covaci, Alexandru Cojocariu (sosit din București), Adelina-Maria Male (venită din Ștei), Carolina Baldea, Ionel Dorin și Vali Șerban.

Pătru-Marius Brașai a primit premiu special pentru poezie în grai viu.

Cenacliștii pecicani au mulțumit administrației locale, sponsorilor și tuturor celor care i-au sprijinit până acum, contând pe ei și în anii care vor urma.

Seara s-a încheiat cu un recital de muzică folk, prezentat de îndrăgitul cantautor Adrian Sărmășan, care s-a întors cu drag la Pecica.

Fotografii: Marin Stan, Ștefan Alin Ponta

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (3)
 • comment-avatar

  la sectiunea a II-a (de peste 21 de ani) s-a impus domnul Ioan-Cristian Prigoana, urmat de Moise Teodor-Fortuti si de Andreea Tanasescu.

  Felicitari Doinei Adriana Nicolaita pentru poezia sa extraordinara! Ziua Mondiala a Poeziei ne indeamna sa fim mai conectati si mai sensibili la cadrul ce inconjoara frumusetea si adevarul poeziei. Este un moment minunat sa incurajam creatia poetica si sa experimentam puterea unor cuvinte atat de zvelte si de misterioase.

 • comment-avatar

  la sectiunea a II-a (peste 21 de ani) trofeul a mers la Alexandru Mick, iar la locurile a II-a si a III-a s-au situat Laurian Radulescu si Monica Potcovaru.

  Cu ochii pe viitor si sufletul incarcat de emotii, intr-o atmosfera magica, Cenaclul a implinit 13 ani.

  Felicitari Doinei Nicolaita pentru volumul ei de poezii si Cenaclului „Lucian Emandi”! Este minunat sa vezi cum artistii isi manifesta talentul si reusesc sa creeze o atmosfera incarcata de poezie si frumusete!

 • comment-avatar

  Felicitari Doinei Adriana Nicolaita pentru lansarea volumului sau de poezie „Asteptarile”! Momentul a fost unul special plin de poezie si muzica, sustinut de comunitatea locala. Este incurajatoare evolutia poetei si preocuparea de a se asigura locul potrivit pentru poezie si alte arta. E trist ca o astfel de maretie ramane rareori premiata, dar e excelent ca toata lumea s-a bucurat si apreciat. Va multumesc ca impartasiti frumusetea poeziei si a artei cu lumea!

 • Disqus (0 )