
Lac termal cu insulă, promenadă şi spaţii verzi
Orașul Pecica își iar în serios statutul de stațiune turistică de interes local, obținut în 2022 și construiește o atracție atât pentru locuitori, cât și pentru cei care vor veni în vizită.
Primarul Petru Antal a semnat, în ultima zi a lunii ianuarie, contractul de finanțare pentru proiectul „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea unui lac termal”, în valoare de peste 10,9 milioane de lei (circa 2,2 milioane de euro), finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027, contribuția orașului fiind de doar 2% din sumă.
Proiectul prevede amenajarea unui lac urban artificial cu suprafața de 1,62 de hectare, populat cu pești și plante indigene: nuferi albi, crini și iriși de baltă.
În jurul luciului de apă se vor crea spații verzi cu plante indigene (stuf și papură, arbori, plante medicinale, ierburi aromatice și mirodenii), pe aproximativ două hectare, îmbunătățind mediul prin creșterea biodiversității pe terenul nefolosit în prezent, aflat în vecinătatea parcului de agrement.
Se vor instala cuiburi și scorburi artificiale pentru păsări și lilieci, structuri care să ofere adăpost pentru polenizatori. Lacul va fi alimentat din forajul de apă termală existent deja.
„Peisajul atractiv și funcțional, în același timp, va fi un loc de relaxare pentru pecicani și un punct de atracție turistică a orașului: peste lac se va construi o promenadă formată din alei din lemn, urmând să fie amenajată o insulă, foișoare și observatoare ornitologice” – a explicat primarul Petru Antal.
Vizitatorii vor putea afla date despre biodiversitatea lacului, dar și a Parcului Natural Lunca Mureșului, aflat în apropiere.
Urmează licitația pentru desemnarea constructorului, noua atracție turistică urmând să fie gata anul viitor.
Odată cu realizarea acestui parc, Pecica va beneficia de o creștere a suprafeței verzi a orașului – va ajunge la aproape 48 de metri pătrați spații verzi/ locuitor și se va apropia astfel de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, de 50 mp/locuitor.
Planurile de folosire a zăcământului de apă termală nu se opresc aici: urmând realizarea vechiului vis al pecicanilor.
„Câștigarea acestui proiect ne obligă la dezvoltarea, în continuare, a infrastructurii turistice. Practic, lacul termal este legat de proiectul cu ștrandul, dar liniile de finanțare sunt diferite. De aceea am depus două proiecte, din care primul a fost câștigat. Cel referitor la ștrand are mai multe componente și sperăm să primim un răspuns pozitiv” – a completat edilul.
Finanțarea vine prin obiectivul specific destinat intensificării acțiunilor de protecție și conservare a naturii, astfel că nu putea fi primită în alte scopuri.