https://pecicanews.ro/
Inițiativa pecicană care a determinat mii de copii din România să cânte

Inițiativa pecicană care a determinat mii de copii din România să cânte

Organizare și emoții, în seara de 4 mai, în studioul Radio Zestrea Pecica: se discută despre ordinea sosirii invitaților și se pun în ordine mesajele audio pregătite de membrii juriului.

Un concurs nemaiîntâlnit la Pecica are parte de o premiere pe măsură: online, prin transmisiune live pe Facebook.

Prof. Alexandru Zaharia, dirijorul Corului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica plănuia încă de la începutul anului trecut să organizeze prima ediție a Concursului Național de Interpretare „Floare de Colț”.

Ideea de a invita copii din județ și din țară la Pecica, pentru a se întrece și apoi a cânta împreună, a fost sprijinită de conducerea unității de învățământ, de administrația locală – Primăria Orașului Pecica, Consiliul Local și Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu” – care a inclus-o în calendarul cultural, precum și de Palatul Copiilor din Arad, alături de Clubul Copiilor Pecica.

Profesorul dirijor a implicat în proiect și Programul Național Cantus Mundi, cu care colaborează strâns de ani de zile, dar și Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

Pandemia a anulat toate planurile organizatorilor, dar s-a găsit o soluție.

 „Am discutat între noi, organizatorii și nu mai știu cine a venit cu ideea să facem concursul online. Ne-a plăcut ideea, iar răspunsul primit ne-a copleșit” – a mărturisit directorul liceului pecican, prof. Daniel Toth.

Așa a luat naștere Concursul Online Internațional de Interpretare Vocală și Instrumentală „Muzica ne poate uni”, înscrierile începând din 27 martie pe pagina de Facebook creată în acest sens.

Zi după zi, videoclipurile au început să se adune, vestea concursului depășind județul. Tinerii talentați, forțați să stea între patru pereți din cauza stării de urgență, au fost inspirați de provocarea lansată de organizatorii pecicani și s-au filmat cu telefonul sau cu camera web, cu ajutorul părinților sau rudelor.

Cele mai multe înscrieri au venit în ultimele zile dinaintea termenului limită din 9 aprilie, ora 23:59. Pe lângă concurenți din toate colțurile țării, s-au înscris copii români din Serbia, Republica Moldova, Austria, Germania, Luxemburg, Spania, Italia.

Concursul Online Internațional de Interpretare Vocală și Instrumentală „Muzica ne poate uni” a adunat peste 1100 de înscrieri la secțiunea Interpretate vocală și peste 300 de înscrieri la Interpretare instrumentală.

Videoclipurile trimise pe Facebook sau Whatsapp au fost încărcate pe pagina concursului și au adunat, în total, sute de mii de vizualizări și aprecieri.

Recordul a fost stabilit tânărul concurent Nikolas Adrian Ghiorghiu din Tecuci, care, la 6 ani, a adunat 19 368 de aprecieri de la cei care i-au urmărit de 2,19 milioane de ori filmarea în care interpretează melodia „În căruţe colorate trec ţiganii”.

Au existat două secțiuni de concurs: muzică vocală (pentru soliști, duet sau trio), împărțită pe genuri (clasică, populară, ușoară, patriotică, religioasă și folk) și grupe de vârstă (de la 4-5 ani până la adolescenți și adulții până în 50 de ani), respectiv muzică instrumentală, unde au fost primite producții prezentate la pian, vioară, violoncel, chitară, trompetă, acordeon, ţiteră, mandolină și saxofon.

Concurenții au fost împărțiți în două categorii: amatori și profesioniști (elevi de la licee de artă cu specializarea muzică și studenți la facultăți de profil), iar jurizarea s-a făcut pe clase de studiu.

Producțiile concurenților au fost analizate de nume importante ale muzicii românești.

La secțiunea Interpretare Vocală juriul format din Dulcica Florea (profesor de canto la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad), Laura Roșu (profesor de canto la Palatul Copiilor din Arad) și Nicoleta Brînda (profesor de educație muzicală la Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț) a fost prezidat de dr. Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră Madrigal Marin Constantin și directorul artistic al Programului Național Cantus Mundi.

Împreună cu colegele mele din juriu am avut o misiune dificilă, dat fiind numărul surprinzător de mare al concurenților. Țin să mulțumesc tuturor: profesorilor, dirijorilor și părinților pentru susținerea evidentă a copiilor lor. Dincolo de talent și de pregătirea vocală am remarcat, cu plăcere, micile regii care au completat foarte bine mesajele din piesele interpretate, dar mai ales acele costume minunate din toate regiunile țării” – a transmis ea în înregistrarea postată pe pagina concursului.

„Îi încurajez pe copii să cânte în continuare, pentru că aceasta este cea mai frumoasă cale de auto-cunoaștere…Vă invit să cântați în cor pe toți cei care ați participat la acest concurs în calitate de soliști. Scrieți-ne și vă ajutăm să găsiți cel mai apropiat cor de voi” – a completat directorul artistic al Programului Național Cantus Mundi, care trebuia să revină la Pecica la un nou workshop în această primăvară.

Din partea Cantus Mundi au fost implicați în concurs directorul Leila Popovici, managerul Emil Pantelimon și consultantul artistic Nicoleta Sterea.

Concurenții de la secțiunea muzică instrumentală au fost de dirijorul Dorin Frandeș de la Filarmonica Arad, Ciprian Ilonca (profesor de tubă și trombon la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi Arad) și Diana Alexandra Stoian (director și profesor de pian la Școala particulară Drumul Artelor București), președintele juriului fiind Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului Național de Cameră Madrigal Marin Constantin.

„În spatele tuturor acestor impedimente există o energie și o dorință foarte mare de a transmite ceva. Le transmit copiilor să caute în permanență să evolueze – și cei care simt deziluzii sau dezamăgiri în procesul acesta de creștere, dar și cei care obțin rezultate mari…Dorința de a ne întâlni și de a ne pune cap la cap ideile, de a suprapune voci și de a crea armonie și polifonie este dată de puterea muzicii, care într-adevăr ne poate uni ” – a declarat dirijorul.

Pe lângă premiile I, II și III, pe secțiuni și categorii, membrii juriului au acordat Diplome de Excelență, iar reprezentanții organizatorilor și ai partenerilor Premii Speciale.

Pentru a încuraja participarea tinerilor și la alte competiții, cu toții au primit Mențiune, diplomele fiind transmise, bineînțeles, în mod virtual.

„Au existat și nemulțumiți, dar simt că rezultatul a meritat efortul uriaș. A fost greu, am dezbătut timp de ore cu juriul, online și a durat până s-au făcut miile de diplome. Succesul concursului nostru a fost neașteptat și vreau să mulțumesc pentru aceasta tuturor celor implicați” – a povestit organizatorul principal prof. Alexandru Zaharia.

Potrivit dirijorului pecican, scopul concursului a fost descoperirea, promovarea și ajutarea tinerelor talente din domeniul muzicii, extinderea şi aprofundarea relaţiilor dintre copii, profesori și artiști în sfera culturii şi a schimbului reciproc de inițiativă, un prilej de bucurie, întâlnire, precum și formarea de noi prietenii între participanţi, alături de educarea elevilor în spiritul depistării, alegerii repertoriului, interpretării şi promovării valorilor autentice şi reale.

În ceea ce privește participarea pecicană, un număr de 16 concurenți, cu vârsta cuprinsă între 4 și 67 de ani au acceptat provocarea și au fost răsplătiți cu diferite premii.

Este vorba despre: Alessia Ozoreanu, Paisia Muraru, Luca Muraru, Daria Coșulea, Denisa Coșulea, Amelia Frișan, Adrian Moscal, Sarah Vîrjan, Dorothea Vîrjan, Medeea Brumar, Adelina Dudaș, Diana Timiș, Flori Covaci, Briana Vințan, Natalia Petrişor și Mioara Șiculan. Felicitări tuturor!

Pecica News a fost partener media al concursului, alături de Radio Zestrea Pecica și Pecica TV.

 

Redăm în continuare lista premiilor speciale acordate la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Muzica ne poate uni”:

  1. Anna Ungureanu – preşedintele juriului la secţiunea muzică vocală: Truţa Roxana, David şi Miruna Țăran, Beatrice Vultur, Cazan Ioana, Darius Mihai
  2. Cezar Verlan – preşedintele juriului la secţiunea muzică instrumentală: Frona Livia, Matija Jerkovic
  3. Dulcica Florea (jurat, muzică vocală): Ana-Maria Tărăşincă, Iris Bara, Ioan Filip Alexandru, Ştefan Avram, Bogdan Dunca
  4. Laura Andreea Roşu (jurat, muzică vocală): Ioana Ilincescu, Antonia Maria Rotaru, Lorena Gherman, Dana Baldovici, Mihail Straca
  5. Nicoleta Brînda (jurat, muzică vocală): Delia Stana, Ana Maria Moldovan, Victoria Maria Petrenciuc, Carina Maria Pirtea, Ene Maria
  6. Dorin Frandeş (jurat, muzică instrumentală): Magdalena Nowersky, Erik Tudor Ciolac, Eusebiu Toma
  7. Ciprian Ilonca (jurat, muzică instrumentală): Robert Ştefan Pana, George Pohrib Lucas, Torj Kobza
  8. Diana Alexandra Stoian (jurat, muzică instrumentală): Rhea Vanessa Panea, Ilie Adrian Beschiu
  9. Daniel Toth (Directorul Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Pecica): Ozoreanu Alessia, Daria Coşulea, Paisia Muraru, Adelina Dudaş, Ania Elza Andriciuc
  10. Blazena Karkus (Directorul adjunct al Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Pecica): Mioara Şiculan, Sarah Vîrjan, Medeea Brumar, Flori Covaci
  11. Eugenia Pete (Directorul Casei de Cultură Doru Ioan Petescu Pecica): Chinie Ambra
  12. Raul Bocşe (Directorul Palatului Copiilor Arad): Mădălina Fulga, Suanna Bodog
  13. Ioana Lung (Directorul adjunct al Palatului Copiilor Arad): Eduard Anghelescu, Anastasia Elena Boroată
  14. Petru Antal (Primarul Oraşului Pecica): David Mihail, Untaru Campean, Lorena Denisa Coşulea, Mihai Văcăriuc, Ianko Gizella
  15. Miodrag Stoianov (Viceprimarul Oraşului Pecica) Muraru Luca, Petrişor Natalia, Briana Vinţan, Diana Timiş, Dororhea Vîrjan
  16. Alexandru Zaharia (Organizatorul principal al concursului şi dirijorul Corului Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Pecica): Andrei Mocănescu, Delia Stana, Natalia Stoenescu, Bianca Andreea Coifan, Ioana Miruna Mirianu, Delia Andreia Joita
  17. Liceul Teoretic Gheoghe Lazăr Pecica: Fabian Aleksandru Cinc, Popa Alexandre, Maria Teodora Voicescu
  18. Clubul Copiilor Pecica: Patricia Corbei, Cornea Ana-Maria, Bordea Evelyn
  19. Palatul Copiilor Arad: Daniela Popovici, Iris Veronica
  20. Radio Zestrea şi Pecica TV: Raul Nica
  21. Pecica News: Amelia Frişan, Adrian Moscal
  22. Maria Muntean – Marele Premiu la secţiunea muzică instrumentală
Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )