https://pecicanews.ro/
Iluminat public inteligent, cu consum redus şi intensitate de 30% după miezul nopţii

Iluminat public inteligent, cu consum redus şi intensitate de 30% după miezul nopţii

Orașul Pecica anunță finalizarea proiectului „Extindere și eficientizare iluminat public în orașul Pecica și satele aparținătoare”, în valoare de 6,755 milioane lei, finanțat în mare parte din fonduri nerambursabile (5,72 milioane de la Uniunea Europeană şi 875 917 lei contribuția națională).

Primarul Petru Antal a explicat că s-a obținut o reducere cu peste 40% a consumului de energie electrică, un ajutor binevenit pentru administrația locală după scumpirea prețului per kilowatt.

„Dacă nu modernizam rețeaua de iluminat public, acum aveam facturi cel puțin duble, în urma creșterii prețului la energie electric” – a explicat edilul.

Viceprimarul Miodrag Stanoiov a evidențiat faptul că, după ce ajung acasă pecicanii care lucrează în schimbul doi, intensitatea becurilor scade la 30% din capacitate, fără a afecta semnificativ eficiența sistemului.

Ioan Lucian Mocanu, cel care se ocupă de administrarea rețelei, a detaliat modul de operare al becurilor LED, care au devenit inteligente datorită sistemului de comandă implementat, care permite gestionarea separată, pe stâlp, stradă sau sector, intensitatea de bază fiind în prezent de 70%.

Scopul proiectului a fost creșterea eficienței energetice în sistemul de iluminat public existent la nivelul orașului şi al satelor aparținătoare şi extinderea acesteia, prin soluții tehnice prietenoase cu mediul.

Prin instalarea celor 2080 de corpuri de iluminat LED, consumul anual de energie primară în iluminat public a scăzut de la 482.876,36 kwh/an la 279.449,45, ceea ce înseamnă şi o scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră de la 103,615 tone CO2 la 59,964 , în timp ce luminanță medie menținută minimă s-a dublat (de la 0,35 cd/m2 la 0,75 cd/m2).

În plus, lungimea sistemului de iluminat public a fost extins cu peste patru kilometri (de la 70,145 la 74,47).

Proiectul a început în iunie 2019 şi se încheie la finalul acestei luni, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )