https://pecicanews.ro/
Expoziții, concerte și săritură peste foc, azi și mâine, la Zilele Maghiare (PROGRAM COMPLET)

Expoziții, concerte și săritură peste foc, azi și mâine, la Zilele Maghiare (PROGRAM COMPLET)

Conform tradiției, asociațiile culturale maghiare din oraș organizează Zilele Maghiare în preajma Sânzienelor, cunoscută în tradiția maghiară drept noaptea Sfântului Ioan (sau Ivan, în varianta veche), ocazie cu care are loc și tradiția săritului peste foc, pentru a se curăța și a rămâne sănătoși întregul an.

Evenimentul începe astăzi, vineri, la ora 17, în sala festivă a Școlii Gimnaziale nr. 2 cu o discuție cu pecicani care s-au realizat profesional în afara localității: Zabán Márta, adjunt la Departamentul de Literatură Maghiară de al Universității Babeș-Bolyai și directorul Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timișoara, preotul Kocsik Zoltán.

În paralel, unitatea de învățământ va găzdui expoziția artiștilor pecicani Szabó Rozália, Angusné Varga Margareta, Demeter Tímea, Crișan Éva, Süli Julianna, Laukó Katalin și Tóth Orsolya și o expoziție de cărți vechi. La ora 20, se va organiza discotecă în aer liber, în Piața Regele Mihai I, cu Nagy Zsolt.

Organizația Maghiară de Tineret M-KIDSZ va organiza, începând cu ora 20:30, o petrecere cu muzică electronică, cu tinerii DJ pecicani Double D & Tony, respective Demmyboy, desfăşurat lângă hala agroalimentară.

Sâmbătă vor avea loc activități artizanale cu membrii Organizației de Femei a UDMR Pecica, iar la ora 19 va începe spectacol folcloric prezentat de grupele Ansamblului Búzavirág, urmat de ceremonialul aprinderii focului, la ora 19:50, iar săritul peste foc va începe la ora 20:30.

Capul de afiș al serii va fi cunoscuta formație etno-rock Kormorán, din Ungaria, care va urca pe scenă la ora 22.

Slujba festivă de duminică dimineața de la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime se va oficia pentru comunitatea maghiară, după care vor fi depuse coroane la monumentele dedicate celor căzuți în războaiele mondiale.

Zilele Maghiare sunt organizate de Asociația Búzavirág, Organizația UMDR Pecica, Organizația Maghiară de Tineret M-KIDSZ și Școala Gimnazială nr. 2, cu sprijinul Centrului Cultural Județean Arad, al Primăriei Orașului Pecica și al Consiliului Local și al Guvernului Ungariei, prin Fondul Bethlen Gábor și Fondul Csoóri Sándor.

Pecica News este partener media al evenimentului.

Foto: arhivă

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )