https://pecicanews.ro/
EXCLUSIV: Fotoreporter pecican la Campionatul Mondial de Fotbal (GALERIE FOTO)

EXCLUSIV: Fotoreporter pecican la Campionatul Mondial de Fotbal (GALERIE FOTO)

Pasionat de sport, a început să fotografieze meciuri de fotbal la Pecica, cu un deceniu în urmă, iar acum transmite imagini de la Campionatul Mondial de Fotbal FIFA 2022.

Sorin Dan Cârstea se află în Qatar din 16 noiembrie și se va întoarce înainte de Crăciun.

„Am avut noroc că am venit cu trei zile mai devreme și am vizitat un cartier de lux din Doha, am fost într-o zi la plajă și am vizitat și orașul Lusail, al doilea ca mărime. Farmacie e puțin spus, totul e la superlativ” – a povestit fotoreporterul pentru Pecica News din capitala micului stat din Peninsula Arabă, unde locuiește 80% din populația de 2,5 milioane de locuitori a țării.

Membru al organizației Reporteri fără Frontiere, Cârstea participă la cel mai mare eveniment de fotbal al lumii ca freelancer, adică fotograf neafiliat vreunei instituții de presă.

În faza grupelor, fotoreporterii au putut participa la două partide în fiecare zi, ceea ce a presupus un efort mare.

„Autobuzul pus la dispoziție de FIFA ne lua cu patru ore înainte de meci, pentru a ocupa din timp locul rezervat. Este foarte obositor și am preferat să asist la un singur meci pe zi. În total, am fost la 14 meciuri în faza grupelor și la trei în șaisprezecimi” a explicat reporterul, adăugând că selecția celor aproximativ 200 de jurnaliști pentru fiecare meci se face mai ales după criterii geografice și de notorietate a instituției de presă reprezentate.

Sorin Dan Cârstea s-a bucurat că a fost selectat pentru întâlnirea dintre Maroc şi Spania, unde a fotografiat alături de un prieten vechi de la o agenţie de presă din ţara africană.

„Am şi la meciul Maroc – Belgia şi am vrut să văd evoluţia echipei. A fost o cerere imensă, mai ales din partea jurnaliștilor africani” – a spus el.

Fotojurnalistul are parte şi de ghinion: ecranul laptopului său a crăpat în timpul transportului, dar poate lucra pe cel al unui coleg.

Pe lângă momentele importante ale partidelor, Cârstea pune accent şi pe captarea atmosferei, prin imagini cu suporteri, dar şi instantanee din afara stadionului.

„Suporterii africani sunt mereu deosebiţi, pregătiţi cu costumaţie specifică. M-am împrietenit şi cu un grup de japonezi, care m-au recunoscut şi m-au salutat de la distanţă, chiar dacă nu am putut schimba o vorbă” – povesteşte pecicanul.

A vizitat şi zona destinată fanilor, unde spune că se aude muzică de toate genurile şi se întâlnesc oameni de toate vârstele şi culorile.

Securitate şi organizare ca la carte

Securitatea la stadioane este foarte strictă, acreditarea de presă fiind verificată la tot pasul, organizarea, în schimb, este impecabilă.

„Cei care vor organiza viitoarele turnee mondiale, pot veni să ia notițe. Sunt implicaţi mii de angajați şi de voluntari, care oferă informații la tot pasul pentru suporteri. După ce se termină meciul, există oameni cu cartoane, care arată direcțiile şi autobuze, metrou, totul gratuit, inclus în bilet. Nu există îmbulzeală, sunt culoare bine delimitate pentru accesul în stadion, scări rulante şi lifturi de diferite viteze, toalete nenumărate” – a declarat Cârstea, impresionat de ceea ce a găsit în Qatar.

Organizatorii sunt foarte atenţi la curăţenie şi la detalii, înainte de începerea partidei se curăţă inclusiv rama panourilor LED din jurul terenului.

Capitala Doha impresionează prin arhitectura futuristică şi zgârie-nori, iar după lăsarea întunericului este o explozie de culori.

Ambasadorul oraşului

Vremea în Doha este mai caldă decât media multianuală și se apropia zilele trecute de 30 de grade.

În ceea ce privește prețurile, pecicanul spune că sunt asemănătoare cu cele de acasă (un kilogram de mere 6 lei, portocale 5 lei, dovlecei din piață 2,5 lei, biscuiți 5 lei etc.).

Sorin Dan Cârstea spune că reprezintă cu mândrie Pecica şi România la turneul mondial, unde nu a văzut fani din ţară.

L-a întâlnit, în schimb, la plajă pe arbitrul Kovács István, care şi-a adus aminte de Pecica, unde a jucat, în anii 1990, în lotul echipei oraşului său natal, Victoria Carei, împotriva West Petrom.

Arbitrul delegat rezervă la opt meciuri ale Campionatului Mondial a fost prietenos şi dezinvolt şi a s-a bucurat de cardul poştal cu Pita de Pecica.

Fotograful le-a înmânat vederea cu brandul local şi unui tehnician mexican de la stadion, precum şi unor agenţi de securitate din Pakistan şi Nepal, cu toţii fiind curioşi de Pecica şi România.

Prezent la evenimente de top

Pe lângă fotografiile realizate în mod regulat la meciurile ACS Progresul Pecica, reporterul a documentat partide jucate de UTA, de CFR Cluj și de echipa națională României.

A asistat la cele mai mediatizate meciuri de fotbal din ultimii ani, cum ar fi finala UEFA Europa League 2019, din Baku (Azerbaidjan), finala Ligii Campionilor 2022, de la Paris, sau Supercupa Europei din acest an, de la Helsinki.

Sorin Dan Cârstea vrea sa selecteze din miile de fotografii realizate în Quatar și să le posteze pe profilul său de Facebook, în perioada sărbătorilor de iarnă.

O parte din corespondențele sale anterioare pot fi văzute AICI.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )