https://pecicanews.ro/
Delegaţie pecicană, în vizită la românii din Serbia (GALERIE FOTO)

Delegaţie pecicană, în vizită la românii din Serbia (GALERIE FOTO)

Societatea Literar-artistică Tibiscus din Uzdin (Districtul Banatul de Sud, Provincia Autonomă Voivodina, Serbia) a organizat pentru al XIX-lea an consecutiv Concursul de recitare „Buna Vestire”.

Organizaţia condusă de poetul Vasile Barbu şi-a propus de două decenii să păstreze cultura şi limba română în ţara vecină, având sediul în satul locuit în proporţie de 70% de români.

Una dintre cele mai mari manifestări organizate anual este concursul de recitat, care a avut loc în 23 şi 24 martie, la Primăria şi la Şcoala Generală „Sfântul Gheorghe” din Uzdin.

În cea de a doua zi a concursului s-au adunat aproape 70 de concurenţi, copii şi adulţi din zonă (din localităţile Uzdin, Alibunar, Râtişor, Sân Mihai etc.), dar şi din România (Caransebeş, Straja, Bozovici, Ciudanoviţa, Timişoara), printre care şi pecicani.

După discursul organizatorului principal Vasile Barbu, vizibil emoţionat, au luat cuvântul mai mulţi invitaţi.

Gheorghe Dinu, Consulul General al României la Vârşeţ, a spus că că se simte acasă la Uzdin şi aşteaptă ediţia jubilară de anul viitor.

„Vă rog să încurajaţi copiii să recite pentru că ei sunt viitorii actori şi activişti culturali” – a spus Anişoara Ţăran, preşedinta Departamentului pentru Învăţământ al Consiliului Naţional al Românilor.

„Să fiţi mândri că sunteţi români, pentru că o localitate este cu atât mai bogată, cu cât are mai multe naţionalităţi. Pecica este un model în acest sens şi mă bucur că îl pot reprezenta aici” – s-a exprimat viceprimarul Miodrag Stanoiov.

Participanţii au concurat pe grupe de vârstă (preşcolari, ciclul primar şi gimnazial, adulţi), dar şi categorii (poezie religioară şi poezie în grai bănăţean), în faţa unui public numeros şi în prezenţa presei de limbă română şi sârbă din Novi Sad, capitala provinciei.

Pecica a fost reprezentată de eleva Bianca Baciş de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”, prof. Delia Chevereşan, ambele la categoria „Poezie în grai bănăţan”, iar prof. Blazena Karkus, directorul adjunct al liceului pecican, Eugenia Pete, directorul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” şi poetul Ioan Vasile Marcu, care au recitat creaţii proprii, cu toţii fiind premiaţi de juriu.

La eveniment a fost prezent şi Gheorghe Rancu, profesor originar din Bodrogu Vechi, decorat cu Titlu de Excelenţă de Consiliul Local Pecica şi cetăţean de onoare al Uzdinului.

 

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )