https://pecicanews.ro/
Cum va funcţiona colectarea selectivă a deşeurilor la Pecica?

Cum va funcţiona colectarea selectivă a deşeurilor la Pecica?

Autoritățile locale reprezentate de ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, împreună cu RETIM Ecologic Service SA vor implementa în Zona 1 Arad un nou sistem de colectare selectiva a deșeurilor.

Acesta reprezintă una dintre etapele importante ale proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Arad”, a cărui valoare se ridică la 30 de milioane de euro şi care a beneficiat de finanțare europeană.

Demarat în 2010, proiectul urmărește îmbunătățirea infrastructurii de mediu în conformitate cu standardele europene în domeniul gestionării deșeurilor, pentru a spori calitatea mediului şi a condițiilor de viată.

Sistemul urmărește pe de o parte pregătirea pentru reciclare a deșeurilor care pot fi reutilizate (sticlă, hârtie, metal si plastic) precum şi minimizarea cantităților depozitate prin mai multe metode (compostarea în gospodării, colectarea separată și tratarea deșeurilor biodegradabile, etc.) precum şi depozitarea deșeurilor ce nu pot fi reciclate.

În acest scop, prin proiect, au fost construite șase stații moderne de sortare, compostare sau transfer în Arad, Chișinău Cris, Ineu, Sebiș, Bârzava şi Mocrea.

„Nu doar schimbăm un operator care aduna și depozita deșeurile, vorbim despre un sistem nou, superior calitativ. Până în 2020, trebuie să ajungem la 30% colectare selectivă a deșeurilor, pentru a evita penalități care vor crește prețurile suportate de fiecare dintre noi. Sunt convins că fiecare arădean va face un efort minim pentru colectarea selectivă a deșeurilor și înțeleg că de fiecare dintre noi depinde curățenia localităților și protejarea mediului. În perioada următoare, vom discuta cu oamenii pentru ca fiecare să înțeleagă ce are de făcut și pentru a avea în final un sistem de colectare a deșeurilor eficient, de calitate – a spus Sergiu Bîlcea, președinte ADI Arad și vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Cel mai probabil începând din luna mai şi la Pecica, Turnu şi Sederhat va începe colectarea pe cinci categorii de deșeuri care vor fi asociate unui cod de culori.

Astfel: deșeuri din metal si plastic în recipiente de culoare galbenă; hârtie şi carton în recipiente de culoare albastră; sticla în recipiente de culoare verde; deșeuri reziduale în recipiente de culoare neagra.

O categorie importantă o vor constitui deșeurile biodegradabile care se vor colecta în recipiente maro în zonele urbane şi în compostoare în zonele rurale.

Contractul de prestări servicii de salubrizare a fost verificat şi aprobat de către ADI SIGD Arad şi urmează a fi încheiat de către fiecare categorie de utilizatori în parte (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, agenți economici şi instituții publice) pe parcursul următoarelor luni.

Pe toată perioada de introducere a sistemului de colectare selectivă, RETIM Ecologic Service SA va asigura informarea cetățenilor, atât din „casă în casă” în timpul activității de contractare, cât și prin intermediul campaniilor de conștientizare și informare ce urmează a fi desfășurate în perioada următoare.

Zona 1 include Municipiul Arad şi orașele Pâncota, Nădlac, Pecica, Sântana şi Curtici, precum şi zonele rurale adiacente.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )