https://pecicanews.ro/
Cum sunt afectați pecicanii de măsurile luate pe timpul stării de urgență?

Cum sunt afectați pecicanii de măsurile luate pe timpul stării de urgență?

Administrația publică locală informează constant cetățenii orașului Pecica și ai satelor aparținătoare despre măsurile luate la nivel central în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus.

Primarul Petru Antal a rugat încă de săptămâna trecută pecicanii să nu iasă din case doar dacă este absolut nevoie, liniștând populația.

„Autoizolarea este o măsură de PREVENȚIE VITALĂ pentru oprirea virusului, dar nu înseamnă că toți cei aflați în izolare la domiciliu sunt purtători de virus. Să nu ne panicăm dacă auzim asemenea cazuri, în Pecica și satele aparținătoare sunt doar câteva persoane și NU AVEM NICIO INFECTARE!”  a scris edilul pe profilul său de Facebook, acolo unde publică constant noutățile legate de starea de urgență.

Interdicții de circulație

Conform Ordonanței Militare nr. 3 din 24 martie 2020, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Se caută voluntari

Primăria Orașului Pecica roagă cetățenii să sprijine instituția pentru a identifica persoanele din orașul Pecica și din satele aparținătoare Turnu, Sederhat și Bodrogu Vechi care au peste 65 de ani, locuiesc singure sau nu au aparținători, pentru a îi putea ajuta în aprovizionarea de zi cu zi.
Sunt așteptați și toți cei care se oferă voluntari pentru a ajuta aceste persoane, asigurându-le împreună alimentele, apa și un cuvânt de încurajare în aceste vremuri grele.
În ambele cazuri vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0257-468.323, interior 36, de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00, la Mihaela Dudaș Donică (coordonatorul SVSU Pecica) sau la Mirela Florica (asistent medical comunitar), precizând numele, numărul de telefon și adresa.

Închis la APIA, nu se eliberează cărți de identitate

În ceea ce privește instituțiile locale, Centrul Local al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) are activitatea suspendată până în data de 6 aprilie.

Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Pecica are program scurt: luni, miercuri, joi şi vineri între orele 10:00 – 12:00, iar – marţi între orele 10:00 – 12:00 şi 15:00 – 17:00 și eliberarea cărţilor de identitate noi se face DOAR în cazul pierderii, distrugerii sau furtului actului.

Oficiul Poștal este deschis de luni până vineri între orele 10-18 „până la primirea de noi ordine”, iar poștașii lucrează după programul obișnuit.

Program normal la Primărie

Programul cu publicul a rămas neschimbat la Primăria Orașului Pecica, dar accesul se face pe rând, prin intrarea din curte, cetățenii fiind serviți la ghișeu, fără să intre în birouri.

Casieria are, de asemenea program normal, dar, având în vedere că Guvernul a decis prin ordonanță de urgență prelungirea termenului de plată pentru prima tranșă a impozitelor și taxelor locale până la 30 iunie, cetățenii sunt rugați să se prezinte doar în cazuri de urgență.

Alimentare deschise

Micile magazine alimentare, precum și rețelele de supermarketuri primesc clienții în fiecare zi, cu respectarea măsurilor de prevențiem angajații purtând măști și mănuși de protecție.

Pecicanii sunt rugați să respecte distanța, să nu atingă produsele pe care nu le cumpără și să evite, pe cât posibil, orele de vârf.

Profi a anunțat că închide mai repede, din data de 24 martie programul este zilnic între orele 8 – 20, iar magazinul Pepco a fost închis pe o perioadă nedeterminată.

Autobuze suspendate

Firma Transdara a anunțat că suspendă, în perioada 24 martie – 24 aprilie, suspendă o serie de curse din județ, printre care și Arad – Pecica. Publicul va putea călători, totuși, cu autobuzul Șeitin, cu plecare din comună la ora 5:15, iar de la Arad la orele 15:30 și 16:15.

Gunoiul se ridică după program normal

Chiar dacă inițial se știa că deșeurile reciclabile nu vor fi colectate și chiar de auzea de reducerea programului, RETIM Ecologic Service SA a anunțat că va continua activitatea în mod obişnuit şi luând toate măsurile posibile pentru protejarea sănătăţii angajaţilor săi, asigurând astfel continuitatea serviciilor de colectare a deşeurilor menajere din judeţul Arad.

Piața rămâne parțial deschisă

Măsura luată în 12 martie pentru a opri răspândirea noului coronavirus se aplică și în orașul Pecica: platoul pieței, acolo unde se comercializează cu preponderență produse second-hand, rămâne închis. Hala agro-alimentară și cele două corturi (unde au loc comercianții de fructe, legume, flori etc.) vor funcționa, în continuare, după program normal, la fel ca și gheretele cu produse alimentare.

Restaurantele livrează la domiciliu

Barurile din oraș și din satele aparținătoate sunt închise, dar toate restaurantele au anunțat că livrează la domiciliul clientului, pentru a își putea păstra activitatea.

Câteva magazine locale au anunțat, de asemenea, că fac livrări de produse.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )