Corul pecican la Opera Națională
După doi ani de absență din cauza pandemiei, Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica s-a întors la București, pentru a opta oară.
Vinerea trecută, începând cu orele 18.00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu a prezentat publicului cel de-al 58-lea concert de Crăciun, intitulat „Pe drumul Crăciunului”.
La acesta a participat și corul pecican, alături de dirijorul prof. Alexandru Zaharia, care a fost invitat și a participat cu un număr de 13 coriști, interpretând în finalul concertului piesele „Sus boieri”, „Moș Crăciun” și „A Christmas Blessing”, alături de alți 240 de copii din Programul Național Cantus Mundi.
La deplasarea din capitală au participat și șase eleve ale clasei de canto a prof. Dulcica Florea, de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, în cadrul parteneriatului „Muzica ne poate uni”. Coristele Daria Coșulea, Ilinca Sătmărean, Andreea Tușer, Medeea Brumar, Denisa Coșulea, Flori Covaci, Natalia Velciev și elevele arădene Tania Tamaș, Ana Maria Kiss, Rebeca Nistor, Bianca Țifrea, Patricia Petri și Larisa Budișan au urcat pe scenă în port popular.
Corul a susținut un recital de colinde pe scena Târgului de Crăciun (Clasical Christmas Market) din spatele clădirii operei, compus din colindele „Dalbe Flori” (solistă Ilinca Alexandra Sătmărean), „După datini colindăm”, „Gazde mari nu mai dormiți”, „Colindăm, colindăm iarna”, „Am plecat să colindăm și „o ce veste minunată”.
Corul a fost recompensat cu kit-ul dirijorului din cadrul proiectului „Ora de muzică rămâne în orar” de către Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, sponsorizat de către Compania Națională „Loteria Română” S.A.
Atât la plecare cât și la întoarcere, corul a servit o masa caldă la restaurantul Motelului Topolog din județul Vâlcea, după care a colindat personalul prezent.
De asemenea, în drumul spre casă, corul a poposit câteva minute la Mănăstirea Cozia, unde, la îndemnul celor prezenți în biserică, coriștii au susținut un scurt recital de colinde care a adus o mare bucurie și emoție în suflete celor care au ascultat.
Pe lângă dirijorul prof. Alexandru Zaharia, echipajul a mai fost însoțit de Daniel Zaharia, responsabil video, de Vlad Sătmărean, responsabil foto și de Claudia Tușer, în calitate de părinte.
„Mulțumim întregii echipe Madrigal și Cantus Mundi pentru organizarea exemplară. A fost o zi intensă, cu momente muzicale nemaipomenite, zâmbete, răbdare enormă şi tot felul de clipe care îmi doresc să devină o amintire frumoasă pentru fiecare copil în parte! Este un privilegiu să vă fim membri ai Programului Național Cantus Mundi!” – a declarat dirijorul prof. Alexandru Zaharia.
Transportul a fost asigurat de Primăria Orașului Pecica și Consiliul Local Pecica, prin firma Assistauto Nyk & Bya (șofer: Ilie Negrușeri), iar cazarea la hotel a fost susținută de Cantus Mundi București.
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” reprezintă o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.