https://pecicanews.ro/
Corul liceului pecican a împlinit șase ani (GALERIE FOTO RETROSPECTIVĂ)

Corul liceului pecican a împlinit șase ani (GALERIE FOTO RETROSPECTIVĂ)

Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a fost înființat în data de 29 septembrie 2016, moment în care a devenit și membru al Programului Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România.

Datorită abilităților dirijorale și pedagogice ale profesorului Alexandru Daniel Zaharia, toți copiii din cor au ajuns să îndrăgească cântul coral. Este și motivul pentru care în cei doar 6 ani, corul a avut o activitate concertistică intensă, participând la multe evenimente sub egida Cantus Mundi, cum ar fi Cantus Mundi Fest (edițiile din 2017, 2018, 2019), Târgul Poveste de Crăciun din 2016, 2017, 2018, 2021, desfășurate la Ateneul Român, Opera Comică pentru copii sau Teatrul Național din București, dar și la Festivalul Internațional „George Enescu”, care a avut loc în perioada 31 august – 22 septembrie 2019, la București.   

Corul pecican a fost o prezență constantă la concursuri și festivaluri tematice, unde a obținut și multe premii: locul II și premiu special al Protopopiatului Ortodox Orăștie; locurile doi și trei la Festivalul Interjudețean de muzică corală sacră „Cu noi este Dumnezeu”, locul III la festivalul-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” Iași din 2019 sau clasarea pe prima treaptă a podiumului (în 2018, 2019 şi 2020) la Olimpiada Corală Interjudețeană.

Un moment deosebit a fost în data de 30 septembrie 2018, când coriștii pecicani au intonat Imnul Regal la nunta Alteței sale Regale Nicolae al României cu soția sa, Alina la cazinoul din Sinaia, la fel cum au făcut şi la botezul celor de-al doilea copil a lor, Mihai, care a avut loc la Catedrala Încoronării din Alba-Iulia în data de 11 iunie 2022.

În tot acest timp, corul a colaborat cu Cenaclul „Lucian Emandi” al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, participând la Festivalul Folk pe Pâine, edițiile din 2018, 2021 și 2022, respectiv la alte evenimente festive.

„Toate activitățile corului au fost suportate de Primăria Orașului Pecica, de Consiliul local Pecica și de Programul Național Cantus Mundi. Corul are un parteneriat strâns cu Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi. În 2021, dar și în această vară dirijorul Anna Ungureanu și artistul liric Silvia Maxim  au participat la Galele Corale care s-au desfășurat la Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu” Pecica” – a detaliat dirijorul corului pecican.

Alexandru Zaharia a ținut să menționeze și colaborarea frumoasă pe care corul o are, de un an, cu clasa de canto a prof. Dulcica Florea, de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad.

Mişcarea corală pecicană merge mai departe şi așteaptă copiii cu vârste între 5 și 18 ani, are își doresc să se relaxeze, să iasă din cotidian și să își petreacă timpul liber într-un mod cât mai frumos.

Repetițiile corului se desfășoară în fiecare zi de vineri, de la ora 18:00, la Casa de Cultură ,,Doru Ioan Petescu” Pecica.

De-a lungul timpului, corul a numărat peste 300 de copii şi tineri din Pecica, Turnu, Sederhat, Bodrog, Secusigiu, Arad, Cărand, dar și din București.

Comunitatea corului pecican aduce mulțumiri echipei puternice de colaboratori:

Petru Antal – primarul orașului Pecica

Miodrag Stanoiov – viceprimarul orașului Pecica

prof. Daniel Toth – directorul adjunct al Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica

prof. Blazena Karkus – directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica

prof. Eugenia Pete – directorul Casei de Cultură a orașului Pecica.

Echipa foto-video care a însoțit corul la spectacole locale şi în deplasări a fost formată din Daniel Zaharia (video), Pavel Sinka (Pecica News), Laurențiu Frișan  și Sorin Dan Cârstea (foto).

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )