https://pecicanews.ro/
Coriștii pecicani, în „turneu” prin țară (GALERIE FOTO)

Coriștii pecicani, în „turneu” prin țară (GALERIE FOTO)

Seriozitatea copiilor și dăruirea dirijorului Alexandru Zaharia dau tot mai multe rezultate, drept dovadă Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a fost invitat să participe la două evenimente de amploare la distanță de doar câteva zile.

Corul pecican a fost selectat să participe, alături de alte patru formații din țară și de peste hotare, să concureze la categoria Copiii a Festivalului-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” de la Iași.

Pentru că dacă drumul a fost lung, coriștii au făcut un popas la Lacul Roșu respectiv Cheile Bicazului.

Evenimentul ajuns la cea de a șaptea ediție a avut loc în primele zile ale lunii, la Casa de Cultură a Studenților din capitala Moldovei, elevii pecicani concurând cu colegi de ai lor care învață la școli vocaționale.

Regulamentul concursului a stabilit ca repertoriul corurilor finaliste să conțină trei piese din trei epoci istorico-muzicale diferite.

Dirijorul corului liceului pecican a ales pentru interpretare următoarele compoziții: „Furtuna”, de Gioachino Rossini (arie dintr-o operă aparținând perioadei Romantismului muzical), „Primăvară”, de Luca Marenzio (piesă muzicală de excepție din perioada Renașterii) și a treia a fost „Mă luai, luai” de Tudor Jarda, (reprezentant al melosului național din secolul al XX-lea), această ultimă piesă muzicală fiind „accesorizată” cu o coregrafie care a reprezentat plecarea miresei, motiv folcloric românesc.

Juriul format din specialiști recunoscuți: Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, conf. Univ. Dr. Ioan Golcea, de la Universitatea de Muzică București și prof. dirijor Andrea Angelini, din Italia, a oferit o analiză detaliată fiecărui cor, cu sfaturi, remarcând evoluția corului pecican.

În urma punctajului, Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a obținut locul trei, spre bucuria copiilor și a susținătorilor grupului.

„Este un premiu care face cât un trofeu, ținând cont de anvergura festivalului și de faptul că ocupantele locurilor I și II au fost reprezentante ale unor școli vocaționale din Ucraina și Republica Moldova” – a declarat prof. Alexandru Zaharia.

După-masa corurile reunite au susținut un concert în incinta Atrium Palas Mall Iași din vecinătarea Palatului Culturii, conduse de Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, care, la final, a făcut poze cu coriștii pecicani, promițând că va reveni la Pecica cu drag.

Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a fost însoțit de către profesorii Camelia Chifor și Radu Morariu, precum și de mai mulți părinți (Marioara Vințan, Maria Țeposu și Gianina Brumar) transportul fiind oferit și de această dată de Primăria Orașului Pecica.

Pe drumul spre casă, dirijorul Alexandru Zaharia a primit invitația de a lua parte la cea de a treia ediție a Cantus Mundi Fest București.

După o serie de repetiții, micii coriști pecicani au plecat din nou la drum, alături de Corul Clubului Copiilor Pecica.

Dirijorul Alexandru Zaharia a scos în evidență faptul că cele două coruri pecicane au cântat alături de Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” pe scena amplasată în Parcul Herăstrău din București, aceasta fiind cea de a șasea deplasare în capitală.

Cele două coruri au cântat și separat pe scena Folk&Jazz Forest unde a interpretat piesele Luncile s-au deșteptat și Triptic popular.

Grupul a fost însoțit de prof. Radu Morariu, respectiv de echipa foto-video formată din Daniel Zaharia și Darius Băieș.

Pe parcursul zilei, copii pecicani au avut parte de mai multe activități distractive și educative în parcul din apropierea Arcului de Triumf, cel mai încântați fiind de piscina cu 120 000 de bile.

Chiar dacă la întoarcerea din Herăstrău au avut parte de o ploaie torențială, coriștii pecicani s-au simțit bine la eveniment.

Cea de-a treia ediție Cantus Mundi Fest – cel mai mare eveniment național de educație și integrare socială prin muzică – s-a desfășurat între 11 și 14 iulie în parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din București, cu un record de aproape 43.000 de participanți la cele câteva zeci de activități și concerte programate.

Cantus Mundi București Fest demonstrează că lucrurile bune există și că ele se pot realiza atâta timp cât avem entuziasm și dedicație” –  a declarat Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului Madrigal și fondatorul Programului Național Cantus Mundi.

Cantus Mundi București Fest 2019 a adus pe scenă artiști renumiți: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Andra, Smiley, Irina Rimes, The Motans și Zoli Toth, care au cântat alături de 1400 de copii și tineri din corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )