
Colinde în limbile română şi sârbă în preajunul Crăciunului de rit vechi
Colindele au răsunat şi în acest an în primele zile ale lunii ianuarie la Mănăstirea Bezdin, în preajunul Crăciunului de rit vechi, readucând la viaţă aşezarea monahală datând din jurul anului 1539.
Credincioşii ortodocşi de rit vechi, în zona noastă ortodocşii sârbi, sărbătoresc Naşterea Mântuitorului conform calendarului iulian, cu un decalaj de 13 zile, sărbătoarea fiind marcată pentru al treilea an consecutiv cu un concert colinde la una dintre cele cinci aşezări monahale ortodoxe sârbe rămase în ţară.
Organizatorii: copiii corului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, reprezentanţii Primăriei Oraşului Pecica şi cei ai Uniunii Sârbilor din România, au pornit spre mănăstirea situată la nici zece kilometri de oraşul Pecica pe o vreme specifică Crăciunului, vântul viscolind fulgii de zăpadă încă de la miezul zilei.
Alături de invitaţi şi părinţii copiilor care au prezentat concertul, la Bezdin a fost prezent şi un public format din Pecica şi locuitori din satele învecinate.
Aceştia au fost salutaţi de directorul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, prof. Eugenia Pete, care a prezentat evenimentul, apoi de Darko Voştinar, preşedintele Uniunii Sârbilor din Arad și vicepreședinte la nivel național.
Spectacolul a fost deschis de copiii de la Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, dirijat de prof. Alexandru Zaharia, care au interpretat mai multe colinde, urmat Corul Kud Sloga din Felnac, coordonat de Nichici Tomislav şi Corul Kud Kolo din Arad, coordonat de Darko Voștinar, care au cântat în limba sârbă şi în limba română.
Programul a fost completat de trei solişti: Adrian Borcea, Beniamin Delamarian şi Mihai Văcăriuc (de la Clubul Copiilor Pecica).
Au mai luat cuvântul deputatul minorității sârbe în Parlamentul României, domnul Slavoliub Adnagi, prezent la concert, viceprimarul Miodrag Stanoiov, directorul adjunct al liceului pecican, prof. Blazena Karkus, consilierul local pecican dr. Vasile Chifor şi Dina Ciocov, preotul paroh de la Sânnicolau Mare, numit de două luni administratorul Mănăstirea Bezdin şi a apreciat iniţiativa organizatorilor.
În încheierea concertului, toţi coriştii, precum şi publicul prezent a cântat împreună colindul „Am plecat să colindăm”, după care au servit ceai cald şi cozonaci.