Cine este Ormós Zsigmond, al cărui nume poartă fosta Școală Gimnazială nr. 2?
Prima zi a noului an școlar a însemnat și începutul unei noi ere în istoria Școlii Gimnaziale nr. 2.
Unitatea de învățământ a primit numele de Școala Generală nr. 2 în anul 1960, atunci când Pecica și Rovine au fost unificate, iar din 2012 a devenit Școala Gimnazială nr. 2, conform unui ordin al ministrului Educației.
De-a lungul anilor au existat mai multe propuneri pentru a primi numele unei personalități, dar nu s-au concretizat.
Actuala conducere a demarat procedura de numire cu un an în urmă, în octombrie 2023 fiind aprobată de Consiliul Local Pecica, apoi de comisia județeană abilitată.
Ormós Zsigmond s-a remarcat ca om politic, scriitor, jurnalist, istoric de artă și colecționar.
S-a născut la Pecica la 20 februarie 1813. Școala primară o începe la Pecica, iar la nouă ani ajunge la Gimnaziul din Arad. Aici studiază doar un an, deoarece părinții săi se mută în apropiere de Timișoara și îl înscriu la Gimnaziul Piarist din Timișoara, unde învață timp de cinci ani. După aceea se transferă la piariștii din Szeged.
Notar-șef al comitatului de Timiș, în 1866 a devenit subcomite, iar în 1871 comite de Timiș. În această calitate se ocupă mult de colectarea și păstrarea valorilor culturale, dar sprijină și teatrul, muzica și presa.
Cele mai valoroase piese ale colecției Muzeului de Artă din Timișoara sunt date, până în zilele noastre, de operele de artă donate de Ormós Zsigmond, între anii 1888 și 1895, care pot fi văzute și astăzi.
Cu ocazia centenarului decesului său, în noiembrie 1994, s-a montat o placă comemorativă pe peretele exterior al Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime.
Școala Gimnazială „Ormós Zsigmond” este apreciată de părinți pentru calitatea educației, având un număr tot mai mare de elevi și preșcolari, în prezent 640.
La festivitatea de dezvelire a numelui a fost prezentă nepoata fratelui lui Ormós, care a spus că familia mai departe moștenirea spirituală a acestuia, chiar fiul său având prenumele de Zsigmond.
Momentul festiv a avut loc cu participarea deputatului Faragó Péter, a prefectului Tóth Csaba, a președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a inspectorului școlar general Marius Göndör, a inspectorului școlar general adjunct Barbócz Izabella, a primarului Petru Antal, a viceprimarului Miodrag Stanoiov, a mai multor consilieri în funcție sau aleși, a preotului Radu Kosztner de la Parohia Ortodoxă Română Pecica I și a preotului paroh romano-catolic Czeglédi Ferenc.
„Mă bucur că, după ce am modernizat-o complet, şcoala începe un nou capitol și primește numele unui fiu al oraşului care ne face cinste. Mi-aș dori ca toate unitățile de învățământ să poarte numele unor pecicani iluștri” – a spus primarul Petru Antal.