Atelier literar: cum să înveţi să scrii poezii? (GALERIE FOTO)
Orice creaţie literară este bună dacă trezeşte emoţie în cititor şi acesta este motivat să continue să o citească – aceasta este concluzia la care au ajuns participanţii la atelierul de scriere creativă și concursul de creație literară intitulat reUNIRE, destinat elevilor de la mai multe licee din judeţul Arad.
Primul eveniment din program a avut loc la Pecica, luni, în sala festivă a Primăriei Oraşului Pecica, cu participarea elevilor de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”.
Evenimentul a cuprins şi programul Arad LiterArt, o campanie de promovare a literaturii române vii în liceele din județul Arad prin intermediul unor întâlniri, dialoguri şi recitaluri cu personalități literare și artistice din generații şi geografii literare diferite.
Tinerii din clasele gimnaziale şi liceale s-au întâlnit cu scriitorul, jurnalistul și managerul de proiecte și programe culturale Dan Mircea Cipariu şi unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste, Florin Iaru, cu apariţii frecvente în emisiuni culturale pe posturile naţionale de televiziune.
Introducerile au fost făcute de coordonatorul proiectului, scriitorul, jurnalistul şi editorul arădean Ioan Matiuț, în sală fiind prezent directorul adjunct al liceului, Blazena Karkus şi viceprimarul Miodrag Stanoiov.
Cei doi sciitori invitaţi au organizat multe ateliere de creaţie literară în toată ţara, dar sunt pentru prima dată în judeţul Arad.
Ei au invitat cele şase eleve pecicane, care s-au pregătit cu creaţii proprii, în primul rând şi le-au dat mai multe cuvinte cu ajutorul cărora să pregătească câte o creaţie literară.
Până ele şi-au pus imaginaţia şi talentul la lucru, Florin Iaru a împărtăşit despre experienţa scrierii primei sale poezii, în copilărie.
„Să nu credeţi că primele creaţii ale marilor poeţi au fost foarte bune. Scrierea se învaţă, la fel ca şi cântatul la un instrument sau condusul. E nevoie de practică” – a spus poetul.
Discuţia s-a desfăşurat pe un ton destins, cei doi invitaţi le-au spus tinerilor să nu le fie frică să se exprime cât mai simplu şi, pornind de la poemul „Lectură lenesă” a lui Nichita Stănescu, să citească/recite fără grabă, pe un ton natural.
Pentru a le oferi exemple tinerilor, mai mulţi membri ai Cenaclului „Lucian Emandi”: Ioan Vasile Marcu, Camelia Chifor, Emanuel Gruie şi Nicoleta Suceveanu Dudaş au recitat creaţii proprii.
Creaţiile celor şase eleve au fost recitate de autoare şi apoi analizate împreună, ele fiind premiate cu volume de poezie.
Toţi elevii interesaţi au fost rugaţi să trimită creaţiile lor până în data de 9 noiembrie, cele mai bune urmând să fie publicate într-o antologie.
Programul a avut loc în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” la liceul pecican.