https://pecicanews.ro/
Aradul sortează. TU colectează separat. Chiar contează!

Aradul sortează. TU colectează separat. Chiar contează!

Compania RETIM în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad (ADI SIGD) și  toate primăriile din zona 1 asociate au lansat campania de informare-conștientizare  “Aradul sortează. TU colectează separat. Chiar contează”.

Prin această campanie ne dorim ca toți cetățenii să înțeleagă că au o responsabilitate și o obligație legală față de modul cum colectează deșeurile. Doar colectarea separată ne dă posibilitatea creșterii cantității de deșeuri reciclate și implicit a reducerii cantității de deșeuri depozitate.

În momentul de față din  cele 9000 de tone de deșeuri care sunt colectate lunar de către RETIM în zona 1 a județului Arad, doar o mică parte pot fi reciclate. Din neglijență sau nepăsare, deșeurile sunt aruncate amestecate în containere sau la întamplare, iar această situație face imposibilă sortarea și reciclarea. 

Infrastructura disponibilă

În toate localitățile din județul Arad există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii:  recipiente galbene, containere albastre, containere verzi, pubele sau compostoare maro, precum și containere negre/de metal. Acestea sunt puse la dispoziția generatorilor de deșeuri fie la gospodăriile inviduale sau sedii de firmă, fie în spațiile comune la platformele de colectare.

De la locul generării, operatorul RETIM preia deșeurile municipale și le transportă la stațiile de compostare și la stația de sortare Arad.

Această stație de sortare a reintrat recent în funcțiune, după un amplu proces de retehnologizare,  iar acum permite o mai bună separare a deșeurilor. Cu ocazia redeschiderii stației de sortare primarul Aradului, domnul Călin Bibarț, a declarat:  “Stația de sortare este funcțională, dar pentru a fi și eficientă va trebui ca fiecare dintre noi să fim mult mai atenți la modul în care colectăm deșeurile. Noi,  administrația locală, RETIM ca operator de salubritate menajeră și RECONS, în calitate de operator al stației de sortare, ne bazăm pe sprijinul cetățenilor în acest demers al nostru de creștere a gradului de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor reciclabile. În primă fază facem aceste gesturi de a anunța, conștientiza, apoi vom trece la sesizări scrise înaintate celor care nu se conformează. În etapa următoare nu se vor ridica pubele dacă se constată că deșeurile nu au fost selectate corespunzător și doar în ultima fază să se ajungă la amenzi. Este un demers pe care îl facem noi, arădenii, pentru a demonstra că suntem un oraș civilizat și că știm cum trebuie să ne comportăm și în acest domeniu”.

La nivelul județului Arad, ADI SIGD și RETIM au avut o serie de întâlniri la fiecare primărie din zona 1, discutând cu reprezentanții administratiei locale, iar în final a avut loc o întâlnire la sediul Consiliului Județean ocazie cu care  primarii  din toate unitățile administrativ-teritoriale și-au exprimat sprijinul pentru abordarea corectă și responsabilă a gestionării deșeurilor.

Prin urmare, existând toate conditiile  este absolut necesar  ca și cetățenii să respecte un set minim de reguli de colectare separată, reguli simple care sunt comunicate pe toate mediile disponibile– https://retim.ro/utile/ghid-arad/ .

Pentru că trebuie să gestionăm lucrurile in mod responsabil, toate primăriile din zona 1 Arad alături de  ADI SIGD, au concluzionat că regulile simple trebuie respectate. Ca mod de lucru, echipajele RETIM vor folosi un sistem de etichetare a recipientelor care conțin deșeuri colectate necorespunzător, iar în final orice recipient neconform nu va fi ridicat.

  • Etapa 1 – O ETICHETĂ GALBENĂ se va aplica pe recipientele care conțin alt

tip de deșeuri decât cele pentru care sunt dedicate. Această etichetă va

conține și un marcaj care va arăta care este tipul neconformității, iar  

cetățenii să înțeleagă unde au gresit.

În această etapă deșeurile vor fi colectate de către echipajele RETIM. 

  • Etapa 2 – O ETICHETĂ ROȘIE va fi lipită într-o a doua etapă în care se    

constată că deșeurile sunt colectate amestecat. În această situație

recipientele NU vor mai fi ridicate, iar pe eticheta rosie va fi precizat

motivul necolectării.  În acest caz, cetățenii sunt rugați ca până la

viitoarea colectare să sorteze corect deșeurile, informându-se mai bine

în ceea ce priveste regulile de colectare

separată – link ghid https://retim.ro/utile/ghid-arad/

  • ATENTIE! Autoritățile locale vor efectua controale și vor aplica amenzi conform legislației în vigoare, fiind sancționată necolectarea separată a deșeurilor.

Concluzii

Rețineți! Colectarea separată a deșeurilor este o obligație legală, conform Legii 101/ 2006.

Pentru ca demersurile noastre, ale tuturor, să fie încununate de succes apelăm și la spiritul civic al cetățenilor care sunt rugați să sesizeze autoritățile despre orice nereguli constatate la punctele de colectare a deșeurilor. De asemenea, dacă sunt probleme la ridicarea deșeurilor de către operatorul RETIM se sesizeaza această situație, fiind realizate fotografii sau video care se trimit la următoarea adresă : contractarearad@retim.ro .

Campania se deruleaza pe mai multe medii de informare – presa scrisă, presa online, radio, televiziune, Facebook, dar și prin distribuție de pliante,afișe și ghiduri.

Informații suplimentare sunt disponibile pe website www.retim.ro , pagina oficială de Facebook RETIM Arad sau la serviciul Call Center la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )