https://pecicanews.ro/
Coriştii pecicani, pe urmele tradiţiilor din Mărginimea Sibiului (GALERIE FOTO)

Coriştii pecicani, pe urmele tradiţiilor din Mărginimea Sibiului (GALERIE FOTO)

27 de copii pecicani, membri ai Corului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica au petrecut două zile frumoase în compania altor 250 de tineri de vârsta lor şi cu preocupări muzicale asemănătoare, în Mărginimea Sibiului.

Evenimentul a fost găzduit de comuna care a inspirat celebrul poem „Iarna pe uliţă”, George Coşbuc fiind impresionat de Gura Râului, o aşezare pitorească cu puţin peste 3 600 de locuitori, unde „uliţele satului se înşiră pe malul râului Cibin, ce deschide cărarea printre dealuri.”

Chiar dacă este prea puţin cunoscută la nivel naţional, mişcarea corală din zonă are o tradiţie de peste 150 de ani, sătenii mergând din plăcere să cânte, motiv pentru care s-au pus bazele unei întâlniri pentru coruri din toată ţara.

Reuniunea poartă numele poetului şi rapsodului Nicolae Hanzu (1893-1971), învăţător, dirijor de cor şi de fanfară, a cărui memorie este dusă mai departe de membrii familiei, dar şi de şcoala pe care a condus-o, Școala Gimnazială „Aurel Decei” din Gura Râului, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliul Local Gura Râului.

Autor al unui număr mare de prelucrări folclorice, o parte din suitele corale adunate de Nicolae Hanzu au văzut acum lumina tiparului în volumul „Câtu-i Gura Râului”, cu sprijinul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prin programul Cantus Mundi, manuscrisele fiind transcrise de Vasile Bebeşelea Sterp.

După ce s-au cazat, coriştii pecicani au avut parte de o plimbare cu căruţa pe strada principală cu case colorate, construite în stil specific zonei, cu porţi mari şi grădini care se întind până la dealuri, până la ieşirea din comună, aproape de barajul construit la ieşirea din Gura Râului, pe râul Cibin.

Seara toţi participanţii la reuniune s-au adunat la Centrul Cultural „Ioan Macrea” unde copii s-au cunoscut şi au dansat împreună, pe melodiile alese de ei.

Programul de duminică a început pe o vreme însorită şi caldă, cu întâlnirea dirijorilor şi reprezentanţilor corurilor participante, la discuţie fiind prezentă şi Anna Ungureanu, dirijor prinicipal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijor şi director artistic al Cantus Mundi.

Întâlnirea a fost deschisă de sufletul şi coordonatorul principal al evenimentului, prof. Dumitru Câmpean, directorul şcolii locale, care a salutat musafirii sosiţi din Sibiu, Cristian, Piatra Neamţ, Alba Iulia, Chişinău (Republice Moldova) şi Pecica.

Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a fost reprezentat de directorul liceului, prof. Daniel Toth şi de dirijorul prof. Alexandru Zaharia, alături de eleva Amelia Frişan.

După prezentări, s-a vorbit despre istoria mişcării corale din zonă şi volumul editat, fiind prezent autorul acestuia, dar şi nepotul lui Nicolae Hanzu.

„Când cei mici ne văd pe noi, cei din Corul Madrigal, în costumele noastre, visează să facă şi ei parte, corul le oferă o familie, o dorință. Un copil de şase ani mi-a zis recent că este ţelul lui în viață. Noi, dirijorii, avem bucuria să lucrăm cu ei, acesta este scopul primordial” – a spus Anna Ungureanu, reamintind că iniţiativa lansată de Madrigal a devenit din 2014  primul program național de integrare socială prin cântec coral din România.

Chiar dacă muzica bisericească, oștenească, lăutărească valoroasă au o istorie mai bogată, muzica corală românească a recuperat decalajul faţă de statele unde avea o tradiţie mai îndelungată, în prezent existând un soi de profesionalism, prin corurile filarmonicilor, operelor etc., fiind mulţi români şi în coruri mari din străinătate.

S-a discutat şi despre importanţa organizării corurilor la nivel județean şi regional, pentru că astfel ar putea fi sprijinite mai bine de programul Cantus Mundi.

„Aici, la Gura Râului, dar şi la Pecica există un model de colaborare în comunitate, cu cei care iau deciziile, cu directorul școlii, cu preotul” – a remarcat dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, la final transmițând un mesaj optimist tuturor: „Când viața te lasă fără cuvinte, cântă!”.

Evenimentul a mobilizat întreaga comunitate locală: oamenii au ieşit pe stradă şi au salutat copii sosiţi în comună şi au umplut ambele biserici, unde, la finalul slujbei, fiecare cor a interpretat mai multe cântece.

Corul pecican, participant pentru al doilea an, a cântat de data aceasta în „biserica mică”: Biserica Cuvioasa Paraschiva (monument istoric), mai multe cântece religioase pascale, la final fiind felicitaţi de preotul paroh şi aplaudaţi de enoriaşi.

Masa oferită de organizatori tuturor participanţilor a fost servită la locul de desfăşurare a Festivalului „Bujorul de Munte” (care se va organiza pentru cea de a XVI-a oară, în 29-30 iunie), după care coriştii pecicani au făcut o plimbare şi s-au pozat în locaţia pitorească de lângă baraj.

La ora 15 Centrul Cultural „Ioan Macrea” s-a umplut şi prof. Dumitru Câmpean a deschis, în mod oficial, Reuniunea corală „Nicolae Hanzu”, după care a dat cuvântul primarului Gheorghe Călin şi Annei Ungureanu.

Programul a fost deschis de cântecul pregătit de copii de la grădiniţa din sat, care, îmbrăcaţi în costum popular, au încântat publicul.

Şirul corurilor a fost deschis de copiii din Piatra Neamţ care au cântat în limba germană, programul fiind completat de cântece în limba greacă.

Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a intrat al șaptelea pe scenă şi a început cu o piesă în limba italiană, La Villanela, urmată de Foicică de ciper, Mă luai și Triptic Popular.

Ţinuta şi interpretarea au atras laudele organizatorilor, care au amintit şi echipa care sprijină corul pecican.

La final, corurile reunite au cântat „Coboară bade la vale”, din culegerea lui Nicolae Hanzu şi imnul Cantus Mundi.

După două zile frumoase, coriştii pecicani, însoţiţi de prof. Gabriela Pentek, familia Ruzsa, Melinda Hazi, Maria Ţeposu şi Daniel Zaharia, au părăsit satul despre care Lucian Blaga spunea că „Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de rai cu străveche tradiție în cultura românească.”

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )