Suspiciune de pestă porcină la Pecica: se vor monta filtre la intrările în oraș

Suspiciune de pestă porcină la Pecica: se vor monta filtre la intrările în oraș

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Pecica s-a întrunit sâmbătă pentru a discuta suspiciunea de pestă porcină apărută vineri după-masa la o gospodărie în zona 100 din oraș.

În urma îmbolnăvirii, au fost sacrificați toți cei 20 de  porci crescuți în gospodărie și au fost prelevate probe, în acest moment existând doar suspiciune, rezultatele urmând să fie primite în cursul zilei de marți.

„Dorim să liniștim pe această cale populația că este vorba despre un caz izolat și nu se impune sacrificarea animalelor în orașul pecica și în satele aparținătoare!
Comitetul a luat hotărârea de a impune măsuri de precauție începând de luni, sub forma unor filtre cu soluție dezinfectantă la intrările în oraș: pe DN7 la intrarea dinspre Nădlac și Peregu Mic, pe DN7 la intrarea dinspre Arad, pe Drumul Turnului, pe Drumul Bodrogului și pe drumul spre Secusigiu, după podul peste Mureș. Șoferii sunt rugați să reducă viteza la 10 km/h în momentul trecerii peste filtre pentru ca soluția să își poată face efectul și a nu distruge covorul montat”
– transmis comitetul.

Primarul Petru Antal a lansat un apel tuturor celor care vor dori să participe voluntar, cât le permite timpul, la aceste filtre de dezinsecție, alături de angajații administrației locale și pompierii pecicani.

Măsura a fost instituită pentru următoarele 10 zile și poate fi prelungită în funcție de rezultatul analizei probelor prelevate de la animalele sacrificate.

Redăm în continuare măsurile recomandate de Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad:
– asociaţiile de proprietari şi utilizatorii de terenuri agricole trebuie să verifice şi să notifice existenţa eventualelor cadavre de animale înainte de începerea recoltării culturilor agricole.
– plantele afectate de mistreţi şi consumate parţial nu vor fi dislocate din zona de cultură şi vor fi neutralizate la faţa locului de către proprietari/utilizator;
– înainte de recoltare,toate tarlalele vor fi verificate iar zonele afectate vor fi izolate şi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator;
– toate maşinile agricole, combinele, tractoarele, la ieşirile din tarlale şi deplasarea acestora dintr-o solă în alta din zona afectată PPA, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator.
2. Proprietarii/deţinătorii de porcine/animale au următoarele obligaţii:
– să deţină numai porcine identificate, respectiv să solicite medicului veterinar identificarea
porcilor;
– să anunţe medicului veterinar de liberă practică orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la specia porcină;
– achiziţionarea de carne şi produse din carne doar din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar-nu din tăieri clandestine;
– să menţină porcii în incinta adăposturilor/curţilor;
– să nu administreze în hrana porcilor resturi alimentare de origine animală;
– interzicerea creşterii porcilor în stare de libertate, pe păşune , în păduri sau pe gropile de gunoi ale localităţilor;
3. În sectorul gospodăriei populaţiei se va urmări:
– limitarea circulaţiei animalelor şi interdicţia scoaterii porcilor din gospodării şi / sau creşterea şi lăsarea liberă a acestora în localităţi, comercializarea acestora prin intermediul târgurilor de animale, agromerări de animale.
– evitarea contactului porcilor din gospodării cu animale şi păsările sălbatice sau cele migratoare care pot fi purtătoare de virus;
– nu se intră în adăposturile în care sunt crescuţi porcii cu încălţăminte şi haine care au fost purtate pe stradă – este recomandat chiar ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost să se pună o tăviţă cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică;
– porcii se cresc doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea respectivă, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin la rândul lor porci domestici;
– nu se hrănesc animalele cu resturi alimentare dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu se dau porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– nu se scot din exploataţie scroafele sau vierii, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
– se interzice achiziţionarea de purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalie şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– nu se foloseşte în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că ar putea fi contaminată de contactul cu porci mistreţi bolnavi;
– vânzarea şi cumpărarea porcilor pentru creştere şi îngrăşare să se facă cu documente sanitare veterinare( certificate sanitar-veterinar de sănătate, formular de mişcare), porcinele să fie identificate şi înregistrate în BND, direct de la proprietar, evitându-se târgurile şi aglomerările de animale;
– sprijinirea medicilor veterinari în campaniile de identificare a animalelor în prevenirea refuzurilor de identificare a animalelor în sectorul gospodăriei populaţiei, luarea unor măsuri şi prin Consiliile locale faţă de proprietarii care refuză această acţiune.
4. Se vor lua următoarele măsuri pentru ecarisarea teritoriului:
– cadavrele de animale găsite pe drumuri-păşuni etc. la care s-a putut identifica proprietarul, vor fi distruse prin grija Consiliilor locale;
– periodic se vor executa deratizări în locurile amenajate pentru depunerea de resturi menajere, târguri, crescătorii de animale, baze de recepţie etc;
– ridicarea şi colectarea cu frecvenţă crescută a gunoiului din containere şi pubele amplasate pe spaţiile publice.

Foto: www.pexels.com

 

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )