Flash news:
 
<< Înapoi


„Parcurgem o perioadă importantă pentru Pecica și satele aparținătoare, în care scriem și derulăm multe proiecte” - interviu cu primarul Petru Antal11.04.17 de P. S.

– Odată cu deschiderea liniilor de finanțare au apărut noi oportunități pentru dezvoltarea orașului Pecica și a satelor aparținătoare Turnu, Sederhat și Bodrogul Vechi. Ce domenii aveți în vedere în mod deosebit?

Domeniile pe care le vizăm sunt diferite, dar, în principal, se referă la modernizarea infrastructurii necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în Pecica și cele trei sate aparținătoare. La acest capitol am avansat mult în ultimii ani, dar mai avem destule de făcut pentru a ajunge la nivelul pe care ni-l dorim cu toții: cetățeni și administrație locală.

– Ne puteți enumera, concret, la ce proiecte lucrați?

– Suntem la faza de proiectare a rețelei de apă potabilă și a celei de canalizare în Turnu și Sederhat și, cu puțin noroc, în primăvara anului viitor se vor licita lucrările de execuție pentru aceste două investiții de infrastructură foarte necesare pentru locuitorii celor două sate!

În satul Turnu ne apropiem de execuția unei lucrări foarte așteptate: este vorba despre modernizarea Căminului Cultural.

La Sederhat vom finaliza trotuarele pe a patra stradă, ceea care și ultima rămasă nemodernizată.

Pentru Bodrogu Vechi avem depus un proiect de asfaltare pentru a lega satul de Pecica, acesta fiind în faza de jurizare.

În ceea ce privește orașul Pecica, aici am început deja o lucrare importantă: modernizarea străzii 222 și asfaltarea Drumului Bătăniei până la calea ferată, iar în viitor dorim să legăm, cu un drum de centură, drumul județean care merge spre Peregul Mic, drumul județean spre Turnu și drumul agricol spre Bătania.

- Din câte am înțeles, primele s-au și câștigat deja. La ce se referă acestea și când se vor materializa?

– Am câștigat un proiect foarte important care se referă la modernizarea a 20 de străzi! Este vorba despre străzile 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 109, 110, 112, 113, 115, 116, 119, 122, 123, 124, 314, 3 şi 422, cu o lungime totală de peste 11 kilometri.

Vom amenaja trotuare pavate, intrări la fiecare casă, rigole de scurgere și spații verzi.

Pe străzile 3, 101, 112 şi 113 proiectul prevede şi pistă de biciclete cu două benzi de circulaţie, pentru a le veni în sprijinul numărului mare de pecicani care circulă pe două roţi.

Vor fi amenajate şi parcări pentru autoturisme pe străzile 101, 102, 103, 105, 109, 110, 119, 3, 112, 113, 123, 124 şi 314. Avâd în vedere că strada 3 este una dintre cele mai circulate străzi din oraş, aici a fost prevăzută şi modernizarea celor 8 staţii de autobuz.

Bineînțeles toate cele 20 de străzi vor fi asfaltate, se derulează deja procedura de scoatere la licitație a lucrării și cel mai probabil până în luna iulie aceasta va fi demarată.

Al doilea proiect câștigat se referă la o zonă de agrement care se va întinde pe o suprafață de 5 hectare și se va construi lângă Ferma de Bivoli. Parcul va avea terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, teatru de vară, spații verzi, iluminat stradal, alei pavate, mobilier urban, toalete etc., urmând să fie legat cu un drum asfaltat de strada 334 (cea vizavi de blocurile Petrol). Proiectul este finanțat din fonduri de la Uniunea Europeană.

Dorim, de asemenea, să finalizăm infrastructura necesară pentru cele 49 de locuințe sociale de pe strada 235 (din vecinătatea cimitirului romano-catolic), un proiect realizat prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Anul trecut am depus două proiecte sociale care sunt în curs de jurizare și dacă vor fi câștigate, vor ajuta peste 1000 de persoane din orașul Pecica și satele aparținătoare.

Numai în luna martie am depus cinci proiecte! Trei dintre acestea vizează învățământul și referă la construirea Grădiniței cu Program Prelungit de la Muștra, modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 2, respectiv extinderea clădirii principale a Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” cu un corp de clădire format din parter și etaj.

Am depus un amplu proiect de modernizare a 24 de străzi din Pecica, acestea fiind: 111, 201, 209, 211, 212, 214, 215, 217, 219, 229, 234, 237, 238, 239, 304, 305, 316, 402, 410, 413, 420, 425 și 427, în lungime totală de aproape 12 kilometri. Și pe aceste străzi ne-am propus să asfaltăm drumul și să amenajăm trotuare pavate, intrări la fiecare proprietate, rigole, piste pentru bicicliști, spații verzi.

Al cincilea proiect vizează modernizarea drumului comunal DC 96 spre Bodrogu Vechi.

În următoarele luni vom depune încă două proiecte: un proiect transfrontalier împreună cu orașul Nădlac și orașul Bătania care se referă la îmbunătățirea serviciilor de pompieri și de situații de urgență din cele trei localități, iar cel de al doilea prevede eficientizarea energetică a trei imobile: clădirea principală a Primăriei, Clubul Elevilor și Școala Primară din Turnu. Proiectul prevede schimbarea acoperișului, izolarea pereților, schimbarea geamurilor și a ușilor, schimbarea rețelei electrice etc.

Avem un proiect comun cu Consiliul Județean Arad pentru modernizarea drumului județean Pecica-Turnu (drumul de beton), pe care dorim să îl modernizăm din fonduri europene.

Dorim să dezvoltăm și viața culturală a orașului prin deschiderea unui muzeu al localității și redeschiderea cinematografului.

Vom acorda în continuare sprijin celor patru parohii care construiesc capele mortuare: Parohia Ortodoxă Pecica I (în cimitirul din Cocota) și Parohia Romano-catolică din Pecica, precum și Parohiei Ortodoxe Române și celei Ortodoxe Sârbe din Turnu, care construiesc împreună o capelă în satul aparținător.

Anul viitor vom începe lucrările de introducere a rețelei de apă și a celei de canalizare pe acele străzi din Pecica unde nu am reușit până acum acest lucru. Rețeaua de apă lipsește pe aproximativ 10% din străzi, iar canalizarea pe circa 20% dintre ele. Sper ca în anul 2020 să ne putem bucura de acoperirea cu utilități a tuturor străzilor din oraș.

- Aveți planuri pentru care nu există deschise momentan linii de finanțare în cadrul programelor finanțare de Uniunea Europeană? Care sunt acestea și ce alternative există pentru realizarea lor?

– Bineînțeles că mai avem multe planuri pentru anii următori. Dorim să reabilităm Biserica Romano-catolică „Sfânta Treime” și Biserica Ortodoxă Română „Sfinții Trei Ierarhi” din centrul orașului, nu demult ambele lăcașuri de cult fiind declarate monumente istorice, astfel că vom putea accesa fonduri europene.

Dorim să continuăm modernizarea străzilor din Pecica, Turnu și Sederhat. În cele două sate aparținătoare modernizarea va putea fi începută abia după ce se introduce rețeaua de apă și cea de canalizare.

Suntem în faza de negociere pentru preluarea de la Inspectoratul Școlar Județean Arad a școlii noi (de la intrarea în oraș) și în viitor dorim să accesăm fonduri europene pentru finalizarea clădirii.

Vrem să construim la Pecica încă 4 blocuri ANL pentru tineri cu vârsta sub 35 de ani, dar și un bloc cu 32 de locuințe sociale.

Avem în vedere modernizarea și extinderea rețelei de iluminat public, construirea a 20 de kilometri de piste pentru bicicliști, înființarea transportului public local în orașul Pecica, precum și modernizarea școlilor și grădinițelor care necesită reparații. Sper să identificăm surse de finanțare pentru toate aceste proiecte importante pentru pecicani.

Bineînțeles că nu am renunțat la ideea construirii ștrandului termal, pe care dorim să îl amenajăm în zona parcului de agrement pe care l-am menționat deja.

Per ansamblu, putem spune că parcurgem o perioadă importantă pentru Pecica și satele aparținătoare, în care scriem și derulăm multe proiecte, unele chiar istorice, toate având același scop: creșterea gradului de confort a localnicilor! Comentarii (18)

un nepriceput - la 07 05 2017 ora 22:44Ar fi bine domnule primar daca s-ar verifica proiectele de amenajare stradala inainte de a fi realizate. Daca trotuarele de langa case au latimea celor facute in etapa anterioara de modernizare, mai bine nu le faceti deloc. Sunt atat de inguste incat 2 parinti cu un copilas intre ei nu poate sa mearga . Si pe deasupra nici nu sunt la inaltimea curtilor caselor. Cine intra cu masina in curte, risca sa isi avarieze masina din cauza diferentei de nivel. Ar fi multe de spus dar....oricum nu asculta nimeni. Pacat de timpul oamenilor care s-au chinuit sa va scrie cate ceva.


Da - la 20 04 2017 ora 19:31E clar la nivelul la care este Antal trebuie sa scrie cineva răspunsuri!analfabeti ....ăștia conduc comuna!


Sincer - la 20 04 2017 ora 19:03Totuși as dori un răspuns primit de la primar!sau dl primar ignora cetățenii pecicani,care nu sunt consultați la deciziile importante privind cetatea!


xxl - la 19 04 2017 ora 20:11Dar de strada 1 care strabate acest SAT cu impozite de oras nu faceti trotuarile ca iti rupi capul dar cum d-l primar nu circula decat cu masina nu stie doar ne pus POMI ii deajuns in rest ......


cgiar - la 19 04 2017 ora 9:04pai acum 8-9 ani sa promis strand TERMAL laPecica si ::::a ajuns ferma de boi si vaci!nu aveam nevoie de asa o ptostie.


minciuni - la 19 04 2017 ora 9:01ca de obicei ,primarul,minte cu nonsalanta si face propuneri mincinoase.apa si canal la turnu si sederhat auzim de vreo 8 aniscoli si gradinite tot asa si multe altele!nu mai merge cu minciuna!vrem o dezbatere publica privind prioritatile comunei


pt cetateanul treaz - la 13 04 2017 ora 12:51este foarte adevarat ce ne scri


Cetățeanul turmentat - la 13 04 2017 ora 7:40Adevărul este că în timpul administrați cionca s-au început proiecte de genul început şi abandonat . Sperăm că în continuare o sa meargă în direcție bună


Cetățeanul turmentat - la 12 04 2017 ora 21:41Se poate cumva bloca ziarul asta sa nu-l mai vad?Se poate?.in pecica copii mai pot juca fotbal pe iarbă?.Ar putea sa meargă dimineata la scoala si nu dupa-masa?.Am putea sa plătim impozite de comuna ca aia sîntem?.pecica acum nu mai are aerul copilariei.are un miros penal cu istorie recenta politica rusinoasa


ptserios - la 12 04 2017 ora 19:13oare d,l primar citeste aceste rinduri nu cred ca ii place


        1 | 2    >    >>


Nume:
Comentariu:Top news Pecica
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

Ultimele comentarii
pt primarie în 14.12.17
ce dreptate aveti asa arata orasul pecica
Pt.primarie în 14.12.17
Sa va fie rusine ca pe străzi nu puneți piatra iar la hotel la Igas ...
unom în 14.12.17
Felicitari D-na prof, Anca si"tinerilor" pecicani,care purtati traditiile pe ...
unom în 14.12.17
Felicitari D-na prof, Anca si"tinerilor" becicani,care purtati traditiile pe ...
Alexandra Tania în 13.12.17
Multumim! :)
Marcel Ionescu în 13.12.17
Sincere felicitari, oameni frumosi !
Zau în 13.12.17
Ar trebui ornamente nou!astea sunt depășite !nu aici trebuie fă ...
Serios în 12.12.17
Având in vedere ca este informație publica, va rugam sa faceți ...
Pt medeea în 11.12.17
De acord.fiecare echipa sa găteasca produsele și sa le serveasc ...
bdsfn.com@gmail.com în 11.12.17
Hello, Apply and get qualify for a loan on low interest rate 1% and easy proc ...

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@news-ar.eu
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@news-ar.eu
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891