https://pecicanews.ro/
Atelier de scriere creativă şi întâlnire cu poeţi

Atelier de scriere creativă şi întâlnire cu poeţi

Centrul Cultural Județean Arad organizează săptămâna viitoare programul reUNIRE, o serie de ateliere de scriere creativă și concurs de creație literară cu elevii din liceele județului Arad, ateliere care pornesc de la propunerile unor texte literare semnate de scriitori români ce și-au publicat operele între 1918-2018.

Prima oprire va fi în oraşul Pecica, luni, de la ora 11, în Sala Festivă a Primăriei Oraşului Pecica, cu elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, luni, de la urmat de licee din Sântana, Nădlac şi Arad.

Astfel, se realizează un program de reUNIRE literară și creativă ce se va constitui într-o antologie publicată până la sfârșitul anului 2018. Atelierele de scriere creativă vor fi coordonate de scriitorii Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu. Coordonatorul programului este scriitorul Ioan Matiuț.

„Realizăm pentru genurile de nişă literare un spaţiu public pentru a se exprima şi promova, în liceele din Arad, Pecica, Nădlac şi Sântana. Totul într-o formulă interactivă, de agora. Acest program îşi propune să creeze o aşteptare şi o obişnuinţă culturală pentru operele artistice ale adolescenţilor, folosind un format spectacular, care să atragă cât mai mult și mai divers public arădean. Oferim o scenă de afirmare debutanţilor în aceste genuri de nişă şi, de asemenea, vrem ca publicul să-i cunoască şi pe profesioniştii acestor genuri.  Programul încurajează şi sprijină adolescenţii creatori; sprijină creaţia contemporană în ariile tematice ale literaturii române vii; crează un patrimoniu cultural cu valoare inovativă; încurajează practici artistice participative şi dezvoltarea de noi forme de expresie artistică (improvizaţii de poezie, blues şi jazz); propune experimente artistice şi literare de valoare pentru schimbarea mentalităţilor, pentru pluralitate estetică şi diversitate culturală.” – a declarat scriitorul, jurnalistul şi editorul Ioan Matiuț, coordonatorul programului reUNIRE.

În perioada 29 octombrie – 30 noiembrie 2018, se va desfășura și programul Arad LiterArt, o campanie de promovare a literaturii române vii, în liceele din județul Arad prin intermediul unor întâlniri, dialoguri şi recitaluri cu personalități literare și artistice din generații şi geografii literare diferite. Astfel, vor avea loc lecturi publice şi dezbateri libere pe teme literare de actualitate, în scopul formării de noi cititori și de descoperire a elevilor talentați, în licee din Arad, Pecica, Nădlac şi Sântana, întâlniri unde vor fi invitați scriitori arădeni.

Ediţia din Pecica va avea loc tot luni, de la ora 11, cu sprijinul liceului pecican şi al Primăriei Oraşului Pecica.

Moderatorii campaniei sunt scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru, iar coordonator: scriitorul Ioan Matiuț.

***

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2018, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Florin Iaru (Râpă) s-a născut la 24 mai 1954, în București și este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste.. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982, a devenit redactor al Editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația „Cotidianul”. Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista „Luminița”. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său „Cîntece de trecut strada” se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului „Aer cu diamante”, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămînalului Caţavencii. Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău(Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie(volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a mai publicat Fraier de Bucureşti (2011, 2015) şi o povestire în volumul colectiv Scriitori la poliţie (2016), iar în 2017 volumul ”Sânii verzi”. Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc

 

Ioan Matiuţ (născut la 18 decembrie 1956 în Chişineu Criş, judeţul Arad) este scriitor, jurnalist şi editor. Absolvă cursurile Universităţii „Aurel Vlaicu”, Facultatea de Jurnalism. Are o prezenţă accentuată în viaţa culturală a Aradului: lecturi publice, simpozioane, emisiuni TV, lansări de carte, articole în presa locală. Este redactor şef la MONITORUL CULTURAL, redactor la revista ARCA şi conduce Editura MIRADOR unde publică volume ale unor scriitori valoroşi. Poeziile lui sunt traduse în engleză, franceză, germană, sârbă, slovenă, arabă, italiană, spaniolă şi maghiară. Ca poet, primeşte premii din partea Uniunii Scriitorilor, Asociaţiei Presei Literare şi a Editurilor din Romania (A.P.L.E.R.) precum şi a revistelor Convorbiri Literare şi Semne. A publicat 8 volume proprii de poezie şi apare într-o serie de antologii din ţară şi străinătate.

Loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )